Sute de gorjeni îşi prelungesc şomajul prin concedii medicale

Sute de gorjeni disponibilizaţi îşi prelungesc şomajul cu ajutorul concediilor medicale. Cei mai mulţi dintre şomeri „se îmbolnăvesc” chiar în ultima lună de şomaj. Oamenii primesc pe concedii medicale de două ori mai mult decât indemnizaţia de şomaj.

Gorjenii rămaşi fără loc de muncă, apelează la certificate medicale pentru a-şi prelungi veniturile cu aproximativ 2 luni. În ultima perioadă a crescut considerabil numărul celor care “se îmbolnăvesc” înainte de expirarea perioadei de plată a indemnizaţiei de şomaj. “Sute de şomeri îşi iau concediu medical în ultima lună de şomaj. Plata îndemnizaţiei se prelungeşte cu perioada de concediu. Un şomer poate beneficia de concediu medical  maxim 90 de zile, după care intră în Comisia de expertiză şi poate obţine până la 180 de zile, la propunerea medicului”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Plata concediului medical este legală

Unii şomeri obţin pe concedii medicale sume mult mai mari decât indemnizaţia de şomaj. “La ora actuală avem în plată concedii medicale, pentru şomeri, în valoare de 8544 de lei, iar amânate de la plată, din cauza unor erorii ( cod numeric sau cod de boală greşit), certificate medicale în valoare de aproximativ 9664 lei. După remedierea erorilor şi acestea vor intra la plată. Suma pe care trebuie să o plătim pentru concediile medicale diferă de la lună la lună pentru că foarte mulţi şomeri îşi prelungesc certificatele”, a declarat Cosma Dumitrescu. Dacă boala şomerului este reală sau nu, nu poate şti decât medicul care eliberează certificatul medical, un singur lucru este cert: plata certificatelor medicale se face în conformitate cu prevederile legii. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 158/2005: “Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, pe perioada în care au domiciliu sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate dacă beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii”

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: