Sute de gorjeni se află pe lista de aşteptare a Casei de Sănătate

Peste 500 de gorjeni care au nevoie de dispozitive medicale pentru diverse afecţiuni sunt trecuţi pe listele de aşteptare ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj. Cel mai mult au de aşteptat persoanele care au solicitat proteze auditive şi soluţii vâsco-elastice, pentru care există şi cele mai multe cereri.

Cosma Dumitrescu, directorul economic al CAS Gorj, spune că există aproape 300 de cereri pentru soluţiile vâsco-elastice, care nu au fost onorate, pentru că nu reprezintă o prioritate: „N-am rezolvat decât 5% din solicitările pentru aceste soluţii, care nici măcar nu se pot numi dispozitive medicale, pentru că sunt doar nişte injecţii. Aşa că de la anul e posibil să se scoată de pe lista echipamentelor medicale care se pot acorda gratuit, pentru că sunt şi foarte scumpe. Aici sunt în joc interesele medicilor şi ale furnizorilor, pentru că soluţia se găseşte cu 500 lei la liber, dar cu 900 la furnizor. Aşa că lor le convine de minune situaţia”. De la începutul anului, au fost înregistrate 1870 de solicitări, pentru diferite categorii de dispozitive medicale, dintre care 1308 au primit deja deciziile de soluţionare. Pot beneficia de echipamente medicale gratuite sau cu o valoare redusă persoanele asigurate, indiferent de veniturile pe care le realizează.

Zeci de gorjeni solicită proteze auditive

Printre cei care se află pe lista de aşteptare se numără gorjenii care au nevoie de proteze auditive (172), pentru membre (28), dispozitiv de mers, în special fotolii rulante (70) sau cârje de sprijin. Şi copiii au nevoie de echipamente medicale, ei constituind de altfel o categorie prioritară. Cele mai multe cereri (41) sunt pentru proteze, necesare coloanei vertebrale, precum şi pentru încălţăminte ortopedică. Cosma Dumitrescu mai spune că nu lipsesc nici solicitările de la cei cu deficienţe vizuale: „Am primit cam 12 cereri şi de la gorjenii care trebuie să facă operaţii, cum ar fi cea de cataractă. Prioritate pentru dispozitive medicale decontate de CAS au elevii, studenţii şi persoanele active care din cauza unor deficienţe organice sau funcţionale nu îşi pot desfăşura activitatea. Toate aceste persoane primesc acordul pe loc, indiferent de situaţia bugetului în acel moment”.

Chiar şi suplimentarea bugetului ar fi insuficientă

Cererile înregistrate la CAS pentru acordarea dispozitivelor medicale sunt în creştere faţă de anul trecut, însă sumele prevăzute iniţial la buget s-au dovedit insuficiente pentru soluţionarea tuturor doleanţelor. Cosma Dumitrescu precizează că nu pot fi rezolvate toate cererile, chiar dacă bugetul a fost suplimentat într-o oarecare măsură: „La început am primit peste 9 miliarde pentru dispozitivele medicale, puţin faţă de numărul solicitărilor. Ulterior, am mai primit 134 milioane lei, însă tot nu ne ajung pentru a rezolva cerinţele oamenilor. Asta e, nu putem mulţumi pe toată lumea”. De asemenea, reprezentanţii CAS afirmă că foarte puţini reuşesc să facă rost de echipamente gratuite, şi asta tot din cauza jocurilor de interese care există în sistem. Dumitrescu spune că preţurile de referinţă sunt foarte rar practicate de farmacii, care solicită de obicei produsele cele mai scumpe, pentru a beneficia de discountul oferit de furnizor.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: