Tăierea de 25%, recuperată în instanţă de dascălii gorjeni

Dascălii gorjeni îşi recuperează drepturile salariale în instanţă. Pentru 200 de cadre didactice Tribunalul Gorj a dat câştig de cauză acţiunilor intentate împotriva diminuărilor cu 25% a indemnizaţiilor de concediu. Sentinţa îi vizează pe cei care au intrat în concediu înainte de 3 iulie 2010, dată în care a intrat în vigoare Legea 118/2010.

Dascălii din localitatea Bălăneşti şi cei care predau la Şcoala Generală „Gheorghe Tătărăscu” din Târgu Jiu sunt primii care şi-au recuperat în instanţă cei 25% din indemnizaţia de concediu. „Am depus peste 500 de dosare la Tribunalul Gorj. Primele unităţi care au deschis procese au fost Şcoala «Gheorghe Tărărăscu», Clubul Sportiv Şcolar, Şcoala din Leleşti, Şcoala «Constantin Săvoiu» şi şcoala din comuna Bălăneşti. S-au soluţionat procesele doar la Bălăneşti şi la Gheorghe Tătărăscu, restul au termene”, spune Florinela Ponta, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Târgu Jiu. Pentru a-şi recupera aceste drepturi profesorii au intentat procese individual. Liderii de sindicat spun că banii le-au fost reţinuţi în mod ilegal. „Nu trebuiau să ne oprească din banii pe concediu. Legea a fost publicată în 3 iulie 2010 în Monitorul Oficial şi noi am intrat în concediu în luna iunie. Banii trebuia să îi avem pe toţi pe card cu cinci zile înainte de a intra în concediu”, mai menţionează Florinela Ponta.

Tot pentru recuperarea celor 25% din indemnizaţia de concediu au deschis procese şi dascălii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”, Şcoala Generală „Voievod Litovoi”, Şcoala Generală Nr.3 din Rovinari, Grupul Şcolar Bâlteni, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu Jiu, Şcoala Generală Albeni, precum şi grădiniţele din oraş, iar de săptămâna viitoare vor mai fi duse la Tribunal încă 500 de dosare.

Banii se lasă aşteptaţi

Dacă în instanţă au câştigat, mai este de aşteptat până vor intra în posesia banilor. Ce mai probabil aceşti bani vor veni în tranşe. „Aşteptăm să vedem cum recuperăm banii. Este pentru prima dată când avem hotărâri judecătoreşti şi nu se pun în aplicare”, mai spune Florinela Ponta. Dar acesta nu este singurul drept pe care dascălii vor să îl câştige. „Mai avem de recuperat restul de 70 de euro de la cei 100 de euro şi drepturile de pe Legea 221”, explică Florinela Ponta.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: