Servicii medicale gratuite la domiciliul vârstnicilor din Bustuchin

Vârstnicii din Bustuchin sunt vizitaţi lunar de către angajaţii primăriei. Pe lângă faptul că au posibilitatea de a-şi spune ofurile, oamenii beneficiază de servicii medicale gratuite. Asistentul sanitar comunitar le verifică tensiunea şi glicemia, iar bătrânilor bolnavi li se aduce acasă tratamentul procurat de la Târgu Jiu. Localnicii s-au obişnuit cu vizitele asistentei, iar atunci când aud că este în satul lor o aşteaptă la poartă. Primarul Ion Ciocea spune că a luat această măsură pentru a alina bătrâneţile celor care locuiesc singuri, oamenii bucurându-se  foarte mult atunci când angajaţii primăriei le trec pragul.

Primăria Bustuchin îi monitorizează lunar pe bătrânii din comună. Zilnic, asistentul comunitar merge prin sate pentru a vedea starea de sănătate a vârstnicilor. La întoarcerea din teren asistentul comunitar raportează primarului  câte vizite a efectuat în ziua respectivă şi care sunt problemele vârstnicilor. „Avem angajat la primărie un asistent sanitar comunitar. Este vorba despre asistenta care îşi desfăşoară activitatea şi la grădiniţa cu program prelungit. Mai ales în perioada de vară şi în vacanţelor copiilor, această merge zilnic prin sate. La nivelul comunei Bustuchin, avem 8 sate şi 2 cătune. Cel puţin o dată pe lună trebuie să ajungă pe la fiecare familie de vârstnici. Ţinem o evidenţă la primărie cu bătrânii din comună pentru că avem bolnavi cronici, hipertensivi, persoane bolnave de diabet şi persoane care au suferit accidente vasculare”, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Bătrânii aşteaptă asistenta la poartă

Bătrânii s-au obişnuit să fie vizitaţi de angajaţii primăriei şi aşteaptă asistenta la poartă. “În momentul în care ajung într-un sat oamenii se anunţă între ei şi mă aşteaptă la poartă, deşi încep vizitele de la prima casă până la ultima. Cel puţin o dată pe lună le verificăm tensiunea şi glicemia. Avem şi câteva cazuri cărora le aducem acasă insulina de la Târgu Jiu. Sunt bătrâni singuri şi bolnavi, care nu au posibilitatea de a se deplasa pe distanţe mari”, a declarat Camelia Pană, asistent sanitar comunitar al Primăriei Bustuchin. Aceasta a mai precizat că vizitele la domiciliul vârstnicilor necesită foarte mult timp. “Oamenii ne aşteaptă  nu numai să le luăm o tensiune, dar se bucură că le trecem pragul şi că stăm de vorbă cu ei. Nu putem efectua vizite mai dese pentru că este nevoie de foarte mult timp. Abia reuşim să plecăm de la ei pentru că ne reţin, ne spun problemele lor şi ne povestesc ce au mai făcut de la ultima noastră vizită”, a menţionat Camelia Pană.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: