Târgu Jiu, zece ani cu PUG expirat

Regula este ca fiecare localitate să actualizeze la fiecare zece ani Planul Urbanistic General, pentru ca toată lumea să ştie în ce zone se fac utilităţi, se extind cartiere de locuinţe ori se dezvoltă activităţi industriale. La Târgu Jiu, ultimul plan urbanistic general a fost făcut în 1998, pe vremea fostului primar Petre Nanu. Cu toate acestea, Florin Cârciumaru îşi va încheia şi al patrulea mandat fără să semneze un nou PUG, promis atât în campania din 2012, cât şi în cea din 2008. Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat vineri prelungirea valabilităţii vechiului PUG din 1998 până în 2018.

Municipiul Târgu Jiu s-a dezvoltat enorm în ultimii ani față de cum se prezenta acum 17 ani. Noul PUG trebuia să fie gata în 2009, judecând după spusele primarului Florin Cârciumaru de la acea vreme. Planul general trebuia realizat de firma Urban din București, firmă desemnată câştigătoare în urma unei licitaţii organizate de primăria Târgu Jiu în 2008. Iată cum motivează șefa de la Urbanism, Ermina Pasăre, viceprimarul Adrian Tudor și șeful Serviciului Juridic Doru Brânzan, necesitatea prelungirii valabilității vechiului PUG cu încă 3 ani. "Întrucât datorită termenelor impuse de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.7/2011 pentru modificarea și completarea legii nr.350 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, precum și datorită lipsei resurselor financiare necesare, numeroase municipii și orașe se află în imposibilitatea legală de a mai avea planuri urbanistice generale în vigoare, luând în considerare faptul că această situație va conduce la întârzieri sau chiar la blocaj major în procesul de autorizare a lucrărilor de construcții pentru toate unitățile teritorial administrative din România...etc.".    

Din referat s-ar înțelege că primăria nu are bani pentru a realiza noul PUG, însă, în documentul atașat hotărârii mai este precizat și faptul că "Menționăm că primăria municipiului Târgu Jiu are inițiată procedura de achiziție a actualizării Planului Urbanistic General, având un contract în acest sens cu INCD URBAN-INCERC sucursala URBAN Proiect București”.  

Minciuni peste minciuni

Directorul tehnic al primăriei dădea garanții în urmă cu o lună că până la sfârșitul anului PUG-ul va fi actualizat. "Se lucrează la el, este în partea de dezbatere, probabil până la sfârşitul anului va fi realizat. Trebuie reactualizat la 10 ani sau de câte ori este nevoie, depinde de modul în care se dezvoltă o comunitate. Este depăşit termenul pentru cel vechi, dar este încă în vigoare pentru că s-au făcut acele PUZ-uri funcţie de solicitări, de cerinţe. Dar se lucrează la reactualizarea lui", a declarat Marius Ionescu în data de 4 noiembrie, într-o conferință de presă.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: