Vacanţa a venit mai târziu pentru zeci de elevi

Chiar dacă oficial elevii din toată ţara sunt în vacanţă de vineri de după ultima oră de curs, în judeţ au mai fost zeci de copii care au mers la şcoală şi sâmbătă şi nu doar pentru a se plimba, ci pentru a susţine unul dintre cele mai dificile examene din viaţa lor.

Nu mai puţin de 61 de copii din tot județul s-au strâns la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” pentru a le fi evaluate cunoștințele de engleză la testul Cambridge YLE-Flyers, mulți dintre ei mărturisind că n-au prea putut să doarmă în noaptea de dinaintea examenului din cauza emoțiilor.

Clasele din care provin sunt a V-a şi a VI-a, evaluare abilităților lor presupunând testarea pe mai mult etape, începând cu ascultarea (Listening) și  exprimare orală (Speaking) și continuând cu citire (Reading) și scriere(Writing). Cei mai mulți dintre participanți, circa o treime, provin de la CNTV, fiind pregătiți de prof. Roxana Bunăiașu, cea care s-a ocupat și de organizarea din acest an a testărilor pentru care au venit copii și din alte orașe ale județului, nu doar de la Târgu Jiu.

Comisia de examinare a fost formată din cadre universitare provenite de la Universitatea de Vest din Timișoara, președinte fiind prof. dr. Codruța Goșa, prodecan la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT. Aceasta nu este la primul contact cu elevii din Gorj și spune că apreciază gradul de pregătire al acestora, cei mai mulți dintre ei având cunoștințe suficiente de engleză pentru a promova testele respective și a continua în anii următori cu celelalte etape pe care le presupune un test Cambridge.

„Am mai fost la Târgu Jiu, de fiecare dată organizarea a fost una foarte bună, iar copii au fost foarte interesați să arate că sunt bine pregătiți. De zece ani vin aici și cu unii dintre elevi m-am reîntâlnit ulterior, peste ani, la Timișoara, ca studenți. Sunt bine pregătiți, județul fiind, de regulă, între primele zece din țară, la acest capitol. Acum ei de susținut un examen care, pe lângă evaluarea cunoștințelor, îi ajută să vadă care sunt rigorile unui astfel de test. Învață cum să se comporte într-o asemenea situație, ceea ce le va prinde bine mai târziu. Notele nu le acordăm noi însă. Evaluarea se face direct la Cambridge. Fiecare lucrare e sigilată și trimisă la Cambridge, unde este evaluată”, a menționat prof. dr. Codruța Goșa.

Rezultatele testării de sâmbătă vor fi cunoscute cel mai probabil peste 2-3 luni, după ce profesorii de la Universitatea Cambridge vor finaliza corectarea lor. Aici se strâng lucrări din toată lumea, atestatul emis de cei care trec cu bine de examenele respective fiind recunoscut cam în toate statele. În România interesul cel mai mare pentru testul Cambridge se manifestă în rândul liceenilor, cei care reușesc să îl promoveze nefiind nevoiți să mai susțină ulterior un examen la limba engleză în cadrul examenelor de Bacalaureat.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: