Târgujienii nu se grăbesc să-şi contorizeze apa

Doar 500 de apartamente din Târgu-Jiu, din totalul de 23.000, au fost contorizate până în prezent. Deşi angajaţii Aparegio sunt la un pas de a finaliza acţiunea de contorizare, târgujienii nu par a fi interesaţi să-şi monitorizeze consumul de apă potabilă. Societatea care se ocupă de distribuţia apei potabile a realizat peste 16.500 de branşamente la blocurile şi la casele din municipiu, lucrarea fiind realizată în proporţie de 93%. Cetăţenilor le revine, însă obligaţia de a-şi monta apometre în propria locuinţă.

Ion Popescu, directorul SC Aparegio SA, a declarat că până la finalul anului, acţiunea de contorizare a apei va fi încheiată. „Sperăm ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm acţiunea de contorizare a apei potabile. Până în momentul de faţă am realizat aproximativ 93% din branşamentele care se impun la nivelul asociaţilor de proprietari şi 62% din branşamentele de la nivelul gospodăriilor individuale. Cu toate acestea oamenii nu se grăbesc să-şi monteze apometre în apartamente. De regulă, cetăţenii sunt tentaţi să consume cât mai mult dacă ştiu că toate cheltuielile vor fi împărţite între vecini. Doar 500 de apartamente sunt contorizate, un procent destul de mic, care ar trebui să crească pentru a se putea înlătura risipa de apă”, a spus Popescu.

6,5 miliarde pentru contorizarea apei

De asemenea, Ion Popescu a mai precizat că pentru contorizarea consumului de apă potabilă a fost alocată, în acest an, suma de 6,5 miliarde de lei, aproximativ jumătate din suma care ar trebui pentru a realiza lucrarea de branşamente în întreg judeţul. Pentru un mc de apă potabilă târgujienii plătesc 1,073 de lei vechi.

Branşamentele condiţionate de recuperarea datoriilor

Acţiunea de contorizare a apei potabile este condiţionată de recuperarea datoriilor de la utilizatori. În prezent S.C. Aparegio S.A. are de recuperat circa 28 de miliarde de lei vechi. Din această sumă, 13 miliarde reprezintă datoriile asociaţilor de proprietari către furnizorul apei potabile şi 15 miliarde datoriile instituţiilor publice. Printre cei cu datorii de peste 1 miliard se află Grupul Şcolar Materiale de Construcţii şi Colegiul Naţional „Spiru Haret”. Ion Popescu a menţionat: „Grupul Şcolar Materiale de Construcţii are o restanţă de 1,3 miliarde de lei, iar Colegiul Naţional „Spiru Haret” are o datorie de 1,1 miliarde de lei. Data scadentă a fost 4 octombrie. În cazul instituţiilor publice care au datorii foarte mari vom recurge la eşalonări şi aplicarea de penalităţi”, a spus Popescu.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: