Târgujienii se îngrămădesc să-şi reabiliteze apartamentele

Primăria Municipiului Târgu Jiu a înregistrat peste 30 de cereri de reabilitare termică a locuinţelor, în doar 10 zile. Noua Ordonanţă a Guvernului adoptată la începutul acestei lunii a făcut furori în rândul cetăţenilor, dornici de modernizare.

Programul naţional de reabilitare a blocurilor încearcă să stimuleze eficientizarea energetică a clădirilor. Proprietarii apartamentelor vor trebui să suporte doar 20% din costurile lucrărilor de reabilitare, 50% asigurându-se din bugetul de stat, iar 30% de la bugetele locale.

Doar blocurile vechi vor fi reabilitate

Ordonanţa stabileşte lucrările de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990. Au fost introduse în programul de reabilitare şi blocurile ridicate în 1990, dar după proiecte mai vechi.

Lucrările de intervenţie de care pot beneficia locatarii acestor imobile sunt: izolarea termică a pereţilor exteriori; înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în bloc, cu tâmplărie performantă energetic; termo-hidroizolarea terasei planşeului peste ultimul nivel în cazul şarpantei; izolarea termică a planşeului peste subsol.

Toma Şarămăt, şeful Serviciului de Coordonare a Asociaţiilor de Proprietari Târgu Jiu ne-a declarat: „Deocamdată sunt vizate 10 blocuri vechi. Aşteptăm să se pună în aplicare această hotărâre, iar după aceea vom întocmi o listă cu blocurile care au prioritate şi vom vorbi cu preşedinţii de asociaţii referitor la reabilitarea clădirilor respective“.

Reabilitarea termică a imobilelor presupune parcurgerea mai multor etape: identificarea blocurilor, înştiinţarea asociaţiilor de proprietari de către Primărie privind posibilitatea înscrierii în programul local, semnarea contractului de mandat, proiectarea lucrărilor de intervenţie şi executarea lor.

Şarămăt a mai precizat că asociaţiile de locatari se pot înscrie în program prin solicitare scrisă adresată primăriei, însoţită de contractul de mandat semnat şi hotărârea privind înscrierea în programul local adoptată în adunarea generală cu acordul majorităţii proprietarilor, anexându-se lista cu numele lor.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: