Târgurile de animale din Gorj funcţionează ilegal

Târgurile din judeţul Gorj funcţionează fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară. Cu toate acestea, ţăranii care vor să-şi vândă animalele sunt nevoiţi să plătească la intrare taxe de câteva zeci de lei. Ba mai mult, în cazul în care nu au certificat de proprietar oamenii sunt sancţionaţi cu amenzi drastice.

Activitatea din târgurile de animale existente pe raza judeţului Gorj se desfăşoară în ilegalitate deoarece acestea nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Săptămânal, ţăranii îşi vând animalele în târgurile de la Peşteana, Logreşti, Novaci, Ţânţăreni şi Bolboşi. Cu toate că unele primării încasează taxe de intrare de câteva milioane de lei vechi la un singur târg, nici un edil local nu a depus documentaţia de obţinere a autorizaţiei. Ba mai mult, în loc să fie sancţionate primăriile pe raza cărora funcţionează aceste târguri sunt amendaţi oamenii care nu deţin certificate de proprietar. “Nu putem sancţiona primăriile deoarece nu putem demonstra că sunt proprietarii târgului respectiv. Deja această problemă devine de natură fiscală. Noi împreună cu poliţia am încercat să închidem târgurile, însă oamenii îşi vindeau animalele pe marginea drumurilor de acces”, a declarat Mircea Moldoveanu, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Doar două primării încearcă să intre în legalitate

Numai două primării din judeţul Gorj au început să investească în amenajarea târgurilor. “Pentru ca un târg să fie autorizat trebuie împrejmuit spaţiul respectiv şi oferite condiţii de cazare şi adăpare a animalelor. De asemenea, trebuie amenajat un punct sanitar-veterinar unde să se opereze, în baza de date, mişcarea animalelor de la un proprietar la altul, dintr-o exploataţie în alta. Deşi am avertizat primăriile în repetate rânduri, numai la Logreşti şi  Ţânţăreni a început să se investească în amenajarea târgurilor”, a mai precizat Mircea Moldoveanu.

Primăria Logreşti încasează taxe la căruţe şi maşini, ci nu la numărul de animale care intră în târg. “Încasăm o taxă de 5 lei pentru fiecare căruţă sau maşină care intră în târg. Nu luăm taxe pentru fiecare animal deoarece nu ştim dacă oamenii reuşesc să le vândă sau nu“. Viceprimarul Elena Amza a mai menţionat că au fost începute unele investiţii la târguri. „Nu am întocmit documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei sanitar-veterinare, dar vom face toate demersurile. Până în prezent, am amenajat o rampă de lansare, boxe acoperite, jgheaburi pentru adăparea animalelor şi am asigurat apă curentă celor care vin să vândă mici la tarabe”, a declarat Elena Amza, viceprimarul comunei Logreşti.

O mare parte a primarilor dau vina pe lipsa fondurilor atunci când vine vorba de amenajarea târgurilor. „Am avut o discuţie cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ne-au spus că vor închide târgul. În cazul în care se va aplica restricţia vom începe să investim în amenajarea spaţiului respectiv. Pentru această amenajare ne trebuie foarte mulţi bani, iar la noi funcţionarea târgului este necesară pentru că duminica vin oamenii să-şi vândă purcelul sau viţelul”, a declarat Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: