Tăuraşi striviţi la fostul CAP din Turburea

Un tânăr fermier din Gorj s-a trezit ieri dimineaţă cu grajdul picat peste animalele pe care le creştea de câţiva ani de zile. Nu mai puţin de 15 tăuraşi pe care îi avea pentru carne i-au murit, alţi 25 fiind salvaţi de sub acoperişul căzut peste ei. Vechimea construcţiei şi zăpada din ultimele zile par să fie de vină pentru cele întâmplate acum, animalele crescute pentru un eventual profit urmând să sfârşească prin a fi incinerate.

Liniştea locuitorilor din Turburea a fost spartă ieri dimineaţă de căderea acoperişului unuia din cele două grajduri provenite de la fostul CAP din localitate. Clădiri vechi de zeci de ani, cu o structură de rezistenţă slabă, fără vreo consolidare, grajdurile păreau de mult gata să pice la orice vânt mai puternic. Ieri în zori nu a suflat vântul, dar una dintre clădiri tot s-a făcut praf şi pulbere. Din fericire, văcarul care avea grijă de tăuraşi dormea într-o cameră care a rămas în picioare, restul construcţiei făcându-se una cu pământul. "Se auzii cum bubui şi dintr-o dată căzu jos. Dormeam, încă nu mă trezisem. Erau vreo 40 de animale, vite, şi mai erau şi vreo 10 porci. Dormeam în camera aia care a rămas în picioare, că, în rest, s-a ras totul. Când am ieşit eu afară am văzut că totul era căzut, nu mai era nimic în picioare. Am sunat mai departe şi au venit oamenii", spune Constantin Bâldea, îngrijitor de animale la fostul CAP.

Localnicii din sat au fost primii care au ajuns la locul nenorocirii, iniţial crezându-se că toate animalele sunt moarte, mai ales că din construcţie nu mai rămăsese nimic ce ar fi putut semăna cu un grajd. "Eu acum venii să văd ce se întâmplă că auzii când căzu, dar nu ştiu exact cum fu. Oricum paguba-i destul de mare, mă duc şi eu să mă uit. Păcat de munca băiatului ăsta de creştea animalele", declara unul dintre sătenii din Poiana. Proprietarul vitelor a venit şi el imediat la grajdurile pe care le avea în grijă de câţiva ani, dar, cu toate eforturile sale şi cu sprijinul primit de la pompieri şi săteni, 15 tăuraşi nu au mai putut fi salvaţi. "Când m-am trezit azi-dimineaţă, m-a sunat cineva ca să vin aici că-i dărâmat grajdul. N-am crezut, dar când am venit am văzut că aşa e. Erau 40 de capete pe care le creşteam aici, dintre care 25 mai sunt în viaţă, iar 15 au murit pe loc. Din cele care sunt în viaţă unele animale mai au picioare rupte, au lovituri şi vor fi sacrificate probabil. Paguba nu ştiu deocamdată s-o evaluez, dar, oricum sunt câteva sute de milioane de lei bune. Păi numai nutreţul de e sub dărâmături e de vreo 100 de milioane, dar mai pun şi numai 12 milioana bucata la cele 15 capete moarte şi tot se mai face de 200 de milioane. Sunt pagube mari pentru mine", spune Marius Otea, tânărul care s-a riscat să investească în zootehnie.

Mai e un grajd gata să cadă

Animalele care au scăpat cu viaţă au fost mutate în alt grajd, dar nici aici nu sunt în siguranţă pentru că şi clădirea respectivă este la fel de veche şi stă să pice ca şi cea care a căzut ieri. "Grajdul ăla e şi mai rău decât ăsta de pică. Se vede clar că e aplecat pe partea aia şi eu credeam că ăla va ceda primul. Dacă mai dă nişte zăpadă un piculeţ, aşa câteva zile, e gata şi ăsta. Are ştacheţii copţi şi are nevoie să fie consolidat pentru că altfel pică şi ăla", spunea un amic al fermierului rămas fără tăuraşi.

Din păcate pentru Marius Otea, nici animalele moarte şi nici clădirea prăbuşită nu aveau vreo asigurare făcută. În consecinţă, patronul va fi bun de plată, asta pe lângă daunele pe care şi le evaluează singur. Cât despre tăuraşii morţi sub acoperişul prăbuşit, proprietarul credea că aceştia vor fi duşi la păstrăvăriile din zonă şi vor deveni mâncare pentru peşti, medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară interesându-se deja de traseul urmat de animalele moarte pentru ca nu cumva, "din greşeală", carnea acestora să ajungă prin galantarele unor măcelării.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: