Taxa la cămin, mai mare decât chiria la garsonieră

Taxa pentru o cameră de cămin poate fi mai mare decât chiria la o garsonieră. Este şi cazul Căminului Studenţesc de la Debarcader, unde pentru un loc se plăteşte chiar şi 500 lei. Nici în cazul locaţiilor de la Colegiul Tehnic Nr.2 sau Drăgoieni, unde sunt cazaţi studenţii de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu preţurile nu sunt mai mici. Pentru o cameră ce va fi împărţită cu alţi trei colegi, care nu are nici bucătărie, nici baie, un student va scoate din buzunar chiar şi 200 lei. Preţul este mai mare decât la gazdă, unde pentru a sta singur într-o cameră un tânăr plăteşte chiar şi 100 lei.

Taxele pe care un student trebuie să le plătească în Târgu Jiu pentru a sta într-o cameră de cămin, împreună cu alţi doi sau trei colegi, depăşesc chiar preţurile la chirii. Acesta este şi motivul pentru care cei care vin la studii în Târgu Jiu mai degrabă închiriază o garsonieră sau merg în gazdă decât la cămin. De exemplu, la fel ca anul trecut, atât studenţii bugetaţi, cât şi studenţii străini înscrişi în an pregătitor vor scoate din buzunar pentru a-şi plăti chiria la Complexul Studenţesc Debarcader 404 lei pe lună, din care 189 lei pentru masa de prânz şi 215 lei pentru cazare. Situaţia se schimbă când vine vorba de studenţii admişi la forma cu taxă în cadrul universităţii. Tariful pentru aceştia a fost stabilit la 499 lei pe lună. Dacă optează pentru alte spaţii de cazare, cum ar fi la Drăgoieni sau la Colegiul Tehnic Nr.2, unde trei sau patru împart aceeaşi cameră şi nu beneficiază de masă, aceştia vor plăti între 110 lei pe lună şi 205 lei pe lună.

Nu cresc taxele la cămin

Studenţii pot să îşi depună cererile prin care solicită cazarea în unul dintre căminele universităţii începând cu luna septembrie. „Începând cu 3-4 septembrie studenţii pot să depună la secretariat cererile. Termenul de depunere este până la jumătatea lunii septembrie. Cazarea studenţilor se va face în funcţie de medii”, spune Liviu Neamţu, prorectorul UCB.  În cazul în care numărul cererilor depuse va depăşi numărul de locuri disponibile, respectiv 120, conducerea instituţiei va încheia contracte cu liceele din municipiu. Reprezentanţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu spun că taxele de cămin nu se vor mări în anul şcolar 2010-2011 deoarece nu s-au înregistrat creşteri la energia electrică şi la gaze. De asemenea, aceştia nu se aşteaptă la mai multe cereri faţă de anul trecut din partea studenţilor deoarece cei mai mulţi studenţi merg pe varianta cazărilor în gazdă.

Septembrie, lună bună pentru agenţiile imobiliare

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din municipiu spun că pentru o garsonieră chiriile variază între 400 şi 600 lei, pentru un apartament cu două camere preţul porneşte de la 600 lei, iar pentru un apartament de trei camere se poate plăti o chirie lunară de 1200 lei. Dacă până în acest moment nu au fost foarte mulţi studenţi interesaţi de chirii, agenţii imobiliari spun că în luna septembrie se aşteaptă la cerere, mai ales la nivelul garsonierelor sau a apartamentelor cu două camere. În cazul în care tinerii nu vor să apeleze la o agenţie imobiliară pentru a nu plăti comision, aceştia apelează la cunoştinţe sau studiază anunţurile din ziare pentru a găsi o garsonieră de închiriat sau o gazdă.

Vizualizări: 694

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: