Taxa lui Surupăceanu n-are susţinere nici prin PSD

Taxa pe avere iniţiată de Mugurel Surupăceanu nu are susţinere nici printre colegii de partid ai parlamentarului, şi nici în rândul deputaţilor din Gorj. Surupăceanu a iniţiat un proiect de lege prin care averile mai mari de 500.000 de euro să fie impozitate suplimentar.

Deputatul PSD Vasile Popeangă, coleg de partid cu Surupăceanu, se declară sceptic în privinţa oricărei taxe nou iniţiate. El spune că nu a văzut proiectul de lege prin care Surupăceanu propune taxarea cu 0,5% a averilor mai mari de o jumătate de milion de euro. Popeangă afirmă, în calitate de economist, că orice taxă nouă trebuie foarte bine argumentată, implementarea ei nefăcându-se prea uşor. "N-am citit legea, doar am auzit multe comentarii despre ea. Orice iniţiativă de impozitare presupune o analiză foarte serioasă în acest domeniu. Cred că Mugurel Surupăceanu s-a grăbit. Nu ştiu scopurile acestui demers, dacă a fost pentru imagine sau pentru altceva, dar o asemenea lege trebuie foarte bine argumentată şi explicată. Oricum, dacă se va vota ea va fi pusă greu în aplicare şi eu vă spun asta pentru că sunt finanţist de profesie şi totdeauna am rezerve atunci când cineva iniţiază o taxă nouă, cum e cazul acum", spune Popeangă.

Ironii de la Morega

Liberalul Dan Ilie Morega n-a văzut nici el proiectul de lege şi crede că, mai întâi, Surupăceanu ar trebui să spună dacă este un politician bogat, sărac, sau din clasa medie. Liderul liberal consideră propunerea de impozitare cu 0,5% drept "o gargară populistă", Morega fiind convins că deputatul PSD a urmărit mai mult să îşi facă imagine publică, decât să rezolve o problemă care să asigure venituri suplimentare la buget.

"Trebuia să pună proiectul în discuţie măcar la grupurile parlamentare, ca să vedem şi noi despre ce este vorba. Domnul doctor economist, vicelider al grupului PSD din Cameră şi viitor om de politică mare trebuie să ne lămurească asupra problemelor pe care le are inserate în cele două pagini de proiect. Dl Surupăceanu nu stăpâneşte problemele pe care le pune în discuţie pentru că spune că impozitează bijuteriile sau operele de artă. Sunt unii care au tablouri şi de un milion de euro bucata, dar cum îl impozitezi pe acela dacă l-a moştenit şi nu l-a cumpărat- Sau las eu, ipotetic vorbind, o casă la oraş moştenire de 400.00 de euro şi una la ţară de 100.000 de euro fiului meu, iar el nu are bani pentru aceste impozite, ce face el, vinde casele ca să plătească impozitul acesta- Oricum se plăteşte impozit pentru acestea, le mai impozitează odată- Eu cred că mult mai bine ar fi să se verifice cum au dobândit unii averile şi nu doar pe persoane fizice, ci şi pe persoane juridice. Legea asta cu 0,5% e o gargară politică, el îşi face campanie populistă. Minte la bieţii oameni că săracul Surupăceanu vrea să-i rupă pe bogaţi în două şi să-i ajute pe ei. El din ce clasă face parte- Să lămurească treaba asta că, altfel, cele două pagini de proiect sunt o utopie şi se alege praful de iniţiativa lui, deşi şi-a atins scopul populist de a apărea peste tot în ziare şi la tv", spune Morega.

Militaru şi Popescu vor şi ei mai multe lămuriri

Democrat-liberalii Cosmin Popescu şi Severus Militaru nu susţin nici ei cu prea mult entuziasm iniţiativa lui Surupăceanu, ambii deputaţi fiind de părere că proiectul de lege conceput de social-democrat nu are aplicabilitate practică în România. "Numai munca evaluatorilor şi a celorlalte persoane care ar trebui să aplice legea presupune resurse care o fac inaplicabilă. Să caute Mugurel Surupăceanu imobile de o jumătate de milion de euro în România, la persoane fizice, şi să vedem câte ar fi de impozitat, dacă nu le pune în calcul şi pe cele ale persoanelor juridice. Lucrurile se complică atunci când le însumează în baza unor criterii care nu sunt clare. Cred că a vrut doar să se afirme cu această ocazie şi a şi reuşit", apreciază Cosmin Popescu.

Militaru crede că ideea lui Surupăceanu nu este una rea, dar doar dacă este promovată sub forma unui fond de solidaritate al bogaţilor cu săracii. Deputatul este împotriva ideii de taxă sau impozit şi consideră că tema poate fi luată în discuţie dacă este bine argumentată. "Ideea mie nu mi se pare rea, dar ar trebui pusă ca un fond de solidaritate. Unele lucruri cred că trebuia să le discute mai în amănunt cu parlamentarii şi să nu-i spună impozit sau taxă. Trebuie gândit şi cum vrea să calculăm averea pentru că eu, care am mai multe locuinţe, dacă le însumez cu veniturile mă apropii de limita de 500.000 de euro, dar aceste case sunt deja impozitate progresiv de către legislaţia actuală. E de discutat pe tema aceasta", spune Militaru.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: