Taxă pe câini! Bucurescu îi sugerează lui Ponta să pună şi taxă pe ouă

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a înaintat Instituţiei Prefectului un proiect legislativ care deja a fost înmânat parlamentarilor spre analiză. Propunerea vizează microciparea câinilor şi impunerea unei taxe modice pentru cetăţenii care deţin un alt doilea câine în gospodărie. Primarii din mediul rural se opun vehement şi spun că o nouă taxă pentru ţărani ar însemna un alt bir în plus faţă de cele impuse de Guvernul Ponta. Ba mai mult, Sorin Bucurescu, primarul PSD al comunei Slivileşti, sugerează premierului o taxă pentru fiecare ou al găinilor.

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj cere microciparea câinilor şi o taxă pentru proprietarii care au un al doilea câine în gospodărie. Conducerea instituţiei spune că în acest fel oamenii ar deveni mai responsabili şi s-ar reduce semnificativ numărul câinilor maidanezi. „Cu ajutorul microcipurilor putem   depista foarte uşor câinii comunitari şi putem preveni apariţia de focare de rabie. Proprietarii de câini care locuiesc la bloc sunt mai responsabil decât cei care stau la casă. Aceştia au carnete de sănătate pentru animale şi în permanenţă ţin legătura cu cabinetele veterinare, câinii fiind vaccinaţi. Înainte de 1989 pentru al doilea câine se plătea o taxă către primărie, 5-7 lei. Câinii erau taxaţi pentru că sunt animale neproductive. În condiţiile în care s-ar impune o astfel de taxă oamenii ar fi mult mai responsabili”, a declarat Ion Iliuţă, director Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj. Acesta a mai precizat că microciparea câinilor ar trebui să facă în mod gratuit pentru că o astfel de acţiune este costisitoare. „La nivelul judeţului Gorj, avem înregistraţi 90.000-92.000 de câini cu stăpân şi încă aproximativ 1000 de câini la padoc. Chiar dacă la adăposturile canine există rulaj, câinii sunt vaccinaţi”, spune Ion Iliuţă.

„Guvernul ar trebui să pună taxă şi pe ouă”

Primarii din mediul rural nici nu vor să mai audă de noi taxe impuse ţăranilor, indiferent cât ar fi de mică valoarea acestora. Cel mai revoltat este Sorin Bucurescu, primarul PSD al comunei Slivileşti, care le cere guvernanţilor să-i lase în pace pe ţărani şi să se reorienteze spre cei ce fac evaziuni de milioane de euro. „Nici nu vreau să aud de vreo altă taxă. Nu mă interesează cât de mare sau mică e valoarea ei. La ţară, oamenii nu ţin câini de drag, fiecare animal din gospodărie are rostul lui. Şi câinii sunt costisitori. Le trebuie mâncare pentru a fi în stare să păzească gospodăria. Până acum spuneam că PD-L face greşeli, acum Guvernul Ponta pune biruri pe oameni ca pe vremea comuniştilor. Ar trebui să-i lase în pace pe ţărani şi să se orienteze spre cei care fac evaziuni de milioane de euro. Guvernul i-a topit pe oameni din cauza vitelor: le-a luat ajutorul social, le-a sistat alocaţiile complementare, iar acum îmi mai pune să plătească şi impozite. S-a exagerat mult. Ce conta dacă omul are două-trei vaci şi lua şi el lapte şi brânză pentru a putea trăi? Oricum, nu se pricopsea nimeni. Se pricopsesc şmecherii care fac trafic de carburant şi de ţigări”, spune Sorin Bucurescu. Acesta face haz de necaz şi îi sugerează premierului o taxă pentru fiecare ou al găinilor. „Guvernul ar trebui să pună taxă şi pe fiecare ou al găinilor. S-ar găsi o variantă calcul: s-ar număra găinile şi s-ar înmulţi cu câte ouă ar trebui să facă pe zi. Numai cine nu are animale nu ştie cât e de muncă într-o gospodărie. Animalul nu ştie că este 1 Mai, Paştele sau Crăciunul şi sunt zilele libere. Lui trebuie să-i dai mâncare şi să-i râneşti în fiecare zi”, a precizat Bucurescu.

PORECLE

Guvernul Ponta, cunoscut până acum ca „fabrica de şomeri”, riscă să devină acum guvernul „o taxă pe zi, în fiecare zi”, după cum a comentat ieri un cititor al ediţiei online a ziarului Pandurul.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: