Taxă pe lipsa contractului de salubritate la Alimpeşti

Cetățenii comunei Alimpești care nu au încheiat un contract cu firma de salubrizarea pentru ridicarea gunoiului menajer din gospodărie nu au scăpat de  plată. Consilierii locali au aprobat o hotărâre privind încasarea sumei de 3 lei lunar pentru fiecare membru dintr-o familie care nu are încheiat un astfel de contract. Suma stabilită de primărie este aceeaşi cu cea a firmei de salubrizare, numai că firma ridică gunoiul de la poartă, iar primăria de la punctele de colectare de pe raza localității.

Consilierii locali din comuna Alimpești au votat, la propunerea primarului Elena Mosor, o nouă taxă. Cei care nu au încheiat contract cu firma de salubrizare care se ocupă de colectarea gunoiului menajer trebuie să achite o taxă la primărie. Primarul Elena Mosor a stabilit ca toți localnici care nu au contract cu firma de salubrizare să achite o taxă de 3 lei lunar pe membru de familie. Aceeași sumă de bani este percepută și de firma de salubrizare, însă mulți localnici nu au dorit să încheie un astfel de contract.

Elena Mosor susține că a introdus această taxă pentru că Serviciul de Salubrizare din cadrul Primăriei colectează deșeul menajer de la punctele de colectare din comună, dar și de pe malul Oltețului, acolo unde este aruncat de cetățeni. „Această taxă de trei lei lunar pe membru de familie trebuie achitată de cei care nu au contract cu firma care ridică gunoiul. Se presupune că aceștia duc gunoiul la containerele primăriei sau le aruncă pe malul Oltețului și tot noi în strângem. Nu putem suporta din bugetul local. Această taxă e percepută și de firma de salubrizare, pentru că aceștia au stabilit că o persoană produce o anumită cantitate de gunoi, iar noi am preluat aceleași tarife. Nu poate să plătească primăria pentru ei. Cei care nu plătesc, pățesc același lucru ca cei care nu plătesc impozitul. Noi am împărțit înștiințări la toată lumea”, a declarat Elena Mosor.

Reduceri pentru familiile numeroase

Primarul comunei Alimpești interpretează hotărârile de consiliul local după bunul plac. Deși s-a stabilit clar prin hotărâre ca taxa să fie de 3 lei pe membru de familie, Elena Mosor susține că familiile numeroase nu plătesc pentru toți membrii. „Noi am zis să nu le luăm foarte mulți bani. Am făcut noi așa niște calcule și fiecare familie să plătească pentru maxim patru membri. Ăia care au copii mulți nu putem să le luăm banii mulți la gunoi. Familiile cu trei-patru membri își permit să plătească”.

Consilierul local Leonida Belgher contestă această hotărâre, pentru că nu i se pare normală noua taxă. Belgher a contestat hotărârea la Prefectura Gorj. „Nu e normal așa ceva. Ca ăluia care i se ridică gunoiul de la poartă să i se ia la fel cu ală care duce gunoiul la ghenă. Este o taxă mult prea mare. Păi copilul ăla nou născut ce gunoi face el, să plătească taxă? Sunt multe familii care trebuie să plătească pentru gunoi de două sau de trei ori mai mult decât impozitul local. Este strigător la cer. Îi mai și sperie pe oameni că dacă nu plătesc îi execută. Păi dacă nu au oamenii bani, de unde? Mulți stau cu gunoiul în curte și gata. Dar trebuie să plătească. Este o aberație”, susţine Belgher.

Vizualizări: 299

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: