Tensiuni înainte de repartizarea bugetului către primării

Împărțirea bugetului pentru 2013 de către Consiliul Județean îi ține cu sufletul la gură pe primarii din Gorj. Edilii nu vor altceva decât să fie distribuiți corect banii și nu pe criterii politice.  Mulți primari ar vrea să facă investiții sau să termine proiectele începute, dar așteptă să afle suma de care vor dispune.

A început numărătoarea inversă pentru împărțirea bugetului pe 2013 la primăriile din județ.  Edilii stau ca pe ghimpi până vor vedea sumele care le sunt repartizate. Au emoții și speranțe că vor primi bani suficienți ca să termine lucrările începute, dar și să facă investiții noi, deși veștile nu sunt tocmai bune. „Noi am vrea să facem multe în comună și sperăm să primim bani suficienți, deși informațiile pe care noi le avem nu sunt promițătoare. Am avea de făcut drumuri, trebuie să refacem sistemul de alimentare cu apă. Pentru investițiile acestea nu-mi ajung două mandate să le termin. Avem speranțe, dar șanse nu prea, pentru că am înțeles cu bugetul va fi mai mic ca anul trecut”, a declarat Marian Slivilescu, primarul PP-DD din Tismana.

Primar pesimist și supărat pe parlamentari

Din experiența mandatelor trecute, primarul din Bengești-Ciocadia, Victor Geogia, nu așteaptă prea încrezător repartizarea bugetului. Edilul PSD este împăcat cu ideea că nu sunt bani și nu-i rămâne altceva de făcut decât să-și ceară scuze alegătorilor că nu poate face tot ce le-a promis. „Până nu văd bugetul nu pot să mă pronunț, dar șansele sunt slabe.  Ne-am învățat să trăim cu speranțe de la un an la altul, că poate va fi mai bine.  Dacă nu primim bani o să stăm să ne uităm și singura șansă ar fi fondurile europene. Am investiții începute care trebuiesc finalizate, am planuri, dar nu sunt bani. Nu îmi rămâne decât să mă duc să le cer scuze alegătorilor pentru promisiunile pe care le-am făcut în campanie, dar și pentru propaganda parlamentarilor. Și-au adus aminte de noi când a trebuit să le facem campanie, iar apoi ne-au uitat. Ne-au dat bună ziua, ne-au întrebat ce proiecte avem și atât”, a declarat Victor Geogia.

Bucurescu, pornit pe scandal

Primarul din comuna Slivilești, Sorin Bucurescu, își păstrează calmul până vineri și, dacă o să constate că banii nu se împart corect, este decis să-și spună punctul de vedere. Nu este de acord ca primarii cu datorii să fie privilegiați la împărțirea banilor. „Sperăm să fie bine. Eu nu am nimic început. Vreau să văd ce bani primesc ca să văd ce pot face. Important e ca banii să se împartă corect. Nu vreau mai mulți bani decât Mătăsari sau Motru, dar nici mai puțini ca Dragotești, care are 3 sate. Ideea e că nu mă interesează de primăriile care au datorii. E treaba lor. Eu le-am spus mereu că primăria nu e sac fără fund. Aşa pot să fiu și eu incapabil, o să fac datorii și o să primesc și eu bani mai mulți că am fost un primar incapabil. Dacă se întâmplă așa, o să fac scandal”, a spus primarul social-democrat.

Cotojman este încrezător

Există totuși și primari care așteaptă cu încredere bugetul, pentru că au informații că banii pe care-i vor primii îi ajută să scoată primăria din impas. „Am înțeles că anul acesta Consiliul Județean va împărți banii în funcţie de datorii. Eu zic că Roșia de Amaradia va primi dublu față de anul trecut. În felul acesta voi reuși să achit toate datoriile. Pentru investiții voi vedea eu de unde fac rost de bani”, a precizat Liviu Cotojman, primar democrat-liberal.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: