Termen limită pentru finalizarea anchetei în dosarul „Ydail”

Primarii reținuți 24 de ore în decembrie 2015 într-un dosar ce vizează presupuse fapte de corupție pot răsufla „ușurați”, după ce un judecător a dispus ca procurorul de caz să termine cercetările în această speță înainte de a intra în vacanța de vară. Decizia este una definitivă și a fost luată după ce primarul din Cătunele, Florinel Țuilă, s-a adresat instanței cu solicitarea ca procurorul de caz să fie obligat să urgenteze ancheta.

Anterior alte cereri de acest gen au fost respinse de instanță, dar acum probabil și judecătorii și-au dat seama că a trecut suficient timp încât procurorul de caz să poată să fi terminat cercetările.

„Admite contestația privind durata procesului formulată de inculpatul Țuilă Florinel. Stabilește termen până la data de 25.07.2018 pentru ca procurorul să rezolve cauza potrivit art.327 C.proc.pen. O nouă contestație nu poate fi formulată mai devreme de data de 25.07.2018. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”,  decis Tribunalul Gorj. De când au fost reținuți și până acum primarii vizați de acest dosar spun că nimeni nu i-a mai întrebat „de sănătate”, dar în toată această perioadă sunt arătați cu degetul prin localitățile pe care le condus, asta după ce, în momentul reținerii lor, procurorii i-au acuzat că ar fi primit șpăgi de la reprezentanți ai firmei  Ydail Construct a lui Ion Iordache.

„Lotul Ydail” este format din mai mulţi primari din judeţ, dar şi din administratorul acestei firme de construcţii, Doru Şandru Ştefan. Cercetările în dosar au început în urmă cu aproape trei ani, după ce anchetatorii au găsit la acesta o agendă cu diverse cifre notate în dreptul numelor unor primari, bănuiala anchetatorilor fiind aceea că cifrele ar reprezenta şpăgi date edililor pentru lucrările pe care Ydail le-a executat în localităţile conduse de aceştia. Ancheta îi vizează pe Sorin Bucurescu, Mihai Calotă, Petre Grigorie, Ion Gruescu, Adrian Mangu, Ilie Petroi, Florinel Ţuilă, Constantin Podaru şi Ana Ceană, de la Melineşti – Dolj. Primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu, a cerut și el în primăvară la instanță ca procurorul să fie obligat să termine dosarul într-un anumit interval de timp, dar atunci cererea sa a fost respinsă. La vremea respectivă edilul era supărat că ancheta nu se finalizează mai repede.

„Ne-au luat ca pe nişte fraieri, ne-au ţinut 24 de ore la beci şi după aia judecătorul le-a spus clar că nu are probe ca să nu ne lase liberi. Asta în condiţiile în care acelaşi judecător le aprobase cererile pentru a ne monitoriza ca să poată strânge probe. Au făcut ca la Condescu, ne-au luat de la birouri sau de-acasă că doar-doar or găsi ceva împotriva noastră, dar dacă nu ai făcut faptele, ce să găsească? Scrie în agendă acolo că «prot. Sliv» şi ei au interpretat că e protocol la Primăria Slivileşti. Păi, să arate cine a fost la acel protocol, în ce a constat, dacă a fost ilegal, că la mine nu au un fir de pai cu care să mă agaţe. Şi dacă ar fi fost protocolul poate fi dat la o comisie de recepţie, la viceprimarul care conduce comisia de recepţie, la contabila care face plăţile pentru o lucrare, dar nu e cazul de aşa ceva. Lipsă probe – despre asta e vorba şi de aia nu se încheie ancheta mai repede”, declara, supărat, primarul Sorin Bucurescu.

Vizualizări: 2,776

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: