Termene pentru constituirea consiliilor locale

Noutăți în acest an cu privire la validarea noilor consilii locale, dar și cu privire la învestirea în funcție a noilor primari. Consiliile locale vor putea fi investite abia după ce partidele politice vor publica în Monitorul Oficial cheltuielile făcute în campania electorală. Potrivit Instituției Prefectului, 25 iunie este ultima zi în care ar trebui să fie constituite toate consiliile locale la nivel de județ.

Mandatarii financiari desemnaţi de partidele politice să gestioneze cheltuielile din campania electorală trebuie să se mişte extrem de repede dacă vor să încadreze în termenele legale. Practic, Instituţia Prefectului are termen 20 de zile de la data alegerilor să constituie consiliile locale. ”Noi nu vom putea constitui aceste consilii locale și implicit investi primarul, în sensul că va depune jurământul în fața Consiliului Local pentru că primarul oricum este investit prin hotărâre a Judecătoriei. Asta înseamnă că undeva în săptămâna 15-25 iunie este ultima zi în care ar trebuie să fie constituite toate Consiliile Locale. O să emitem ordinul prefectului dar, repet, suntem condiționați de publicarea în Monitorul Oficial de către mandatarii partidelor politice a rapoartelor de cheltuieli făcute cu ocazia campaniei”, a spus Sorin Arjoca, subprefect de Gorj.
Cât privește cele două primării, Vladimir și Drăguțești, unde primarii aleși au probleme cu legea, Instituția Prefectului spune că este pe drum o lege care reglementează situația acestora. ”O să analizăm, am înțeles că este și o lege în parlament care a trecut miercuri de Senat după ce a fost trimisă de către președinte, deocamdată mergem în continuare pe legislația pe care o avem. În momentul în care se publică în Monitorul Oficial o să vedem care este forma legii și o să acționăm în consecință”, a spus Sorin Arjoca, subprefect de Gorj. Potrivit legii, noii primari, dar și primarii realeși pentru un nou mandat trebuie să-și depună jurământul în fața noului consiliu local investit.

Vizualizări: 780

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: