Termocentrala Turceni, singura din Europa de Est care vrea să „îngroape” gazele

Proiect apropiat de filmele SF la Complexul Energetic Turceni, materializarea acestuia putând să lase sudul judeţului fără o importantă sursă de poluare în următorii ani. Oficialii unităţii au prezentat ieri o serie de date despre modul în care doresc să implementeze o tehnologie bazată pe „îngroparea” gazelor emanate acum în atmosferă, banii pentru aşa ceva urmând să vină de la Uniunea Europeană, concurenţa pentru accederea la fondurile comunitare venind din vestul continentului, zona de Est neavând nici un alt reprezentant.

Despre „gândurile rele” pe care le au şefii de la CE Turceni cu emisiile de CO2 s-a mai vorbit în ultimele luni, dar acum proiectul care va ajunge în curând pe masa oficialilor europeni este gata şi a fost prezentat ieri în mod public, în prezenţa lui Tudor Şerban, consilier personal al ministrului Ion Ariton, personaj implicat în toate procesele de restructurare a sectorului energetic după 1990. Şerban a venit personal la Turceni pentru a susţine proiectul respectiv, botezat cu numele de „Getica”, complexul energetic fiind partener în această afacere cu Romgaz. Implicarea Romgaz este necesară întrucât noua tehnologie pe care CE Turceni ar urma să o implementeze presupune înmagazinarea emisiilor de dioxid de carbon în pungile goale rămase după exploatarea zăcămintelor de gaz şi petrol. Gorjul nu duce lipsă de aşa ceva, dar zona în care vor exista depozitele de dioxid nu a fost ieri devoalată, pentru a se evita eventuale speculaţii cu teren. Singurul lucru confirmat oficial este acela că terenul nu poate fi mai departe de 50 de kilometri de termocentrală.

Gazele care de zeci de ani sunt lăsate libere în atmosferă ar urma să fie transportate prin conducte până la 50 de kilometri distanţă şi „îngropate” apoi la o adâncime de până la 5 kilometri. Sonde speciale de injecţie ar urma să fie folosite pentru a pompa gazele toxice în scoarţa terestră,specialiştii spunând că, aici, gazele ar urma să intre în contact cu apa sărată din sol şi, astfel, efectul lor nociv ar urma să fie anihilat. În acest mod, gradul de poluare al zonei va fi redus considerabil, Gorjul figurând oficial în rapoartele UE ca fiind una dintre cele mai poluate regiuni din România.

Speranţe şi optimism

Proiectul „Getica” presupune costuri de sute de milioane de euro, banii urmând să provină în proporţie de 50% de la Uniunea Europeană, iar 50% de la statul român. CE Turceni este singura termocentrală din Estul Europei care cere bani pentru aşa ceva oficialilor de la Bruxelles, dar finanţarea nu este încă asigurată. De altfel, chiar Tudor Şerban a ţinut să sublinieze că, prin implementarea acestui proiect, mineritul din Oltenia va dăinui mulţi ani de acum încolo, acestuia fiindu-i prezentate ieri şi celelalte lucrări de modernizare care se fac la Turceni, jurnaliştii având şi ei acces pe şantierele aflate în lucru în incinta complexului energetic. „Este un proiect de viitor, iar Turceniul a făcut cele mai mari eforturi pentru a respecta normele de mediu, deşi nici Craiova şi nici Rovinariul nu stau rău deloc. E un proiect foarte costisitor, dar va fi un proiect despre care nu se va mai putea spune că România nu ştie să facă proiecte. A fost importantă realizarea acestuia şi pentru că am scos la lumină o serie de cercetători, despre care nu mai vorbea nimeni în România în ultimii ani. Vrem să facem din Turceni o şcoală pentru România, pentru că toată industria va trebui să facă ceea ce facem noi acum aici”, a menţionat Şerban, care a precizat şi că România îşi va baza şi în viitor o parte din necesarul de energie pe producţia de lignit şi huilă.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: