Tichete sociale pentru mii de copii de grădiniţă

Peste 2.000 de copiii din Gorj ar putea beneficia de tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, în condiţiile în care vor frecventa grădiniţa. Este vorba despre copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani care provin din familii cu venituri reduse. Programul naţional „Legea Fiecare Copil la Grădiniţă” se va derula începând cu semestrul II al acestui an şcolar. Inspectorul general şcolar al judeţului Gorj propune primarilor să înfiinţe grădiniţe cu program prelungit şi să folosească tichetele copiilor în acest sens. Acordarea tichetelor sociale a fost legiferată la propunerea societăţii civile.

Prefectura Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia OvidiuRo au demarat ieri, la Târgu-Jiu, sesiunile judeţene de informare a primarilor asupra modului de implementare a programului naţional ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniţă”. Acest program încurajează prezenţa la grădiniţă a copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani prin acordarea unui tichet social în valoare de 50 de lei/lună. „Banii vin din cotele defalcate de TVA, la primărie. Asistenţii sociali vor primi o cerere de la părinţi şi o declaraţie pe propria răspundere, însoţită de o adeverinţă din care să reiese că micuţii sunt înscrişi la grădiniţă, iar pe baza acesteia se verifică veniturile familiei care nu trebuie să depăşească 284 de lei/membru de familie/lună. Programul începe din semestrul II, din data de 15 februarie. Profesorii vor trebui să noteze prezenţa pentru fiecare copil, iar la finalul lunii va preda formularul de prezenţă directorului care-l va introduce în sistemul integrat al învăţământului românesc”, a declarat Nadia Gavrilescu, director de program în cadrul Asociaţiei OvidiuRo.
Aceasta a mai precizat că micuţii nu pot fi învoiţi mai mult de 3 zile de la grădiniţă. „Condiţia principală este să vină zi de zi. Bineînţeles, vor avea dreptul la nişte învoiri, maximul de învoiri este 3 şi absenţe medicale motivate prin scutire medicală, acestea împreună cu învoirile nu trebuie să depăşească 50% din perioada de grădiniţă. Dacă sunt două săptămâni de grădiniţă, clar că nu pot avea mai mult de 5 absenţe”, spune Nadia Gavrilescu.

Tichete folosite pentru grădiniţe cu program prelungit
Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, a propus primarilor să înfiinţeze grădiniţe cu program prelungit. „Ne dorim ca prin această măsură toţi copiii între 3 şi 6 ani să frecventeze grădiniţele din judeţul Gorj. O să încerc să le propun domnilor primari să putem să înfiinţăm grădiniţe cu program prelungit în cât mai multe localităţi din judeţul Gorj, astfel încât tichetul pe care îl vor primi de la Guvernul României să-l folosească la grădiniţă, copiii să rămână până la ora 16.30- 17.00 în grădiniţă”, a declarat Ion Işfan. Primarii vor să fie sprijiniţi în înfiinţarea de unităţilor de tip after school. „Sunt foarte multe lacune în sistemul de învăţământ. O problemă pe care aş ridica-o este aceea de a se găsi soluţii pentru after school pentru că la Turceni avem această posibilitate, având în vedere că foarte mulţi copii au părinţii plecaţi în străinătate şi au nevoie de supraveghere şi a fi ajutaţi la învăţătură. În momentul de faţă, nu există cadru legislativ pentru acest after school. Mă bucură această iniţiativă cu tichete pentru grădiniţă întrucât este benefică pentru oraşul Turceni şi suportabilă financiar, dacă va fi să suportăm din bugetul local”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni.

Vizualizări: 946

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: