Ținuți trei zile la poartă de proprietarul porcilor cu pestă

Este panică în mai multe cartiere din Târgu Jiu după ce au fost descoperite focare de pestă porcină. Un porc a murit deja, iar altul a fost ridicat de veterinari și sacrificat. Virusul ar fi ajuns și într-o gospodărie din Bălești. Până acum, Direcția Sanitar - Veterinară Gorj nu a făcut nicio informare oficială, dar suspiciuni de pestă porcină sunt în mai multe localități din Gorj.

Pesta porcină se extinde și în Gorj după focarele confirmate în Crușeț și Runcu. La finalul săptămânii trecute, o femeie din Târgu Jiu a alertat medicul veterinar când a văzut că porcii par bolnavi. Vineri, i-a fost confirmat faptul că ambii porci din gospodărie, unul de 160, celălalt de 170 de kilograme, aveau pestă.

Reprezentanții DSV Gorj i-au bătut imediat în poartă, dar de vineri femeia a refuzat să-i primească. Miercuri, avertizată că riscă să fie amendată cu 30 de mii de lei, târgujianca le-a deschis medicilor veterinari și i-a lăsat să ia porcii numai că, între timp, unul murise deja.

Medicii veterinari au ridicat ambele animale și au dezinfectat curtea femeii pentru a se asigura că virusul periculos nu se va extinde. “Vineri am sesizat DSV că avem un porc bolnav. A venit medicul, i-a administrat un tratament, a mâncat porcul trei zile după care nu s-a mai ridicat. Ne-au spus că e suspect de pestă, dar nu au vrut să ne dea buletinul de analiză. Au venit în nenumărate rânduri să ni-l ia cu buldozerul. Nici acum nu ni s-a oferit niciun act în schimbul animalului. E circ de trei zile aici. Porcii noștri nu ies în câmp, îi creștem în gospodărie”, a spus proprietara porcilor.

Tot în Târgu Jiu, mai sunt suspiciuni de pestă și în zona Luncilor – Motrului, iar oamenii se tem că vor rămâne fără porci. “Mai sunt oameni care au porci bolnavi. Așa am auzit. Ne e teamă că se îmbolnăvesc și ai noștri și nu știm dacă ne despăgubește”, a spus o târgujiancă.

„Mie nu mi se pare normal cum se intervine. Îți ia porcul și nu îți dă, nu îți spune nimic. Mai sunt și alte animale bolnave pe alte străzi, că mai lasă oamenii porcii pe câmp. Dacă se îmbolnăvesc toți, noi ce facem?”, s-a întrebat un bărbat.

Directorul DSV Gorj, Nicolae Călescu, nu a putut fi contactat pentru a lămuri lucrurile și nici la birou nu a fost găsit.

Vizualizări: 4,068

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: