Tipuri de concediu considerate stagii de cotizare la stabilirea pensiei

Nu toate concediile sunt considerate stagii de cotizare pentru stabilirea pensiei. Conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul de cotizare pentru vechime în muncă reprezintă perioada de timp pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Atunci când facem referire la vechimea în muncă cu gândul la stabilirea pensiei, vorbim, de fapt, la stagiul de cotizare pentru pensie. Pentru salariați, legea spune că, atâta timp cât ei lucrează cu contract de muncă și, prin urmare, se datorează obligatoriu contribuții, cotizația la pensie se face automat, chiar dacă angajatorul nu a virat contribuțiile la stat.

Chiar și perioadele în care salariații se află în anumite concedii vorbim de stagiu de cotizare și, prin urmare, de vechime în muncă pentru stabilirea dreptului la pensie.

Potrivit avocatnet.ro este vorba despre concediul de odihnă, concediul pentru incapacitate de muncă şi concediile pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copiilor. Fiecare salariat are dreptul de a își lua anual minimum 20 de zile libere, concediu de odihnă, această perioadă fiind calculată la stagiul de cotizare. În cazul în care se acordă mai multe zile de concediu de odihnă anual li se vor aplica și acestora același principiu. În schimb, concediile fără plată nu se vor lua în calcul.

În cazul incapacității temporare de muncă, accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, concediul este acordat în baza unui certificat medical, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Concediul de creștere a copilului, de risc maternal, concediul de maternitate, de acomodare, de îngrijirea copilului bolnav, precum și concediul paternal sunt, de asemenea, considerate perioade de cotizare pentru pensie.

Concediul de acomodare este valabil în cazul celor care adoptă un copil. Potrivit Legii nr. 273/2004 perioada este de cel mult un an, iar cuantumul indemnizației reprezintă 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 1.787 de lei și nici mai mare de 8.500/lună.

Vizualizări: 4,273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: