Titularizare fără examen pentru suplinitori

Profesorii care au obţinut cel puţin nota şapte la unul dintre concursurile de titularizare din ultimii trei ani, iar în momentul de faţă sunt suplinitori, pot deveni titulari ai respectivei unităţi de învăţământ. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să se grăbească pentru că solicitările sunt acceptate de unităţile de învăţământ până la sfârşitul acestei săptămâni, adică până pe 25 februarie. Prevederea face parte din instrucţiunile publicate de Ministerul Educaţiei pentru aplicare noii Legi a educaţiei.

Cadrele didactice au o nouă şansă de a se titulariza în învăţământ, fără examen. Acest lucru este posibil dacă postul nu se desfiinţează în următorii ani şi dacă au acordul consiliului de administraţie al unităţii. Totodată catedra solicitată trebuie să fie completă şi să nu fie rezervată. Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar general adjunct în Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. se aşteaptă la multe solicitări din partea suplinitorilor, care deja au început să se intereseze de această nouă prevedere.

Cereri până la sfârşitul acestei săptămâni

Pentru a beneficia de acest drept cadrele didactice trebuie să depună până la data de 25 februarie 2011 o cerere către consiliului de administraţie al unităţii unde sunt încadrate prin suplinire în anul şcolar 2010-2011. Solicitările vor fi analizate de consiliile de administraţie, iar până la 1 martie 2011 va fi comunicat inspectoratului şcolar acordul sau refuzul de încadrare. Motivele acordului sau refuzului titularizării pe catedra ocupată prin suplinire vor fi comunicate până la data de 2 martie 2011 şi cadrelor didactice solicitante. În aceste condiţii profesorul devine titular pe respectivul post începând cu 1 septembrie 2011.

Cu note mari, dar fără posturi

Anul trecut, în urma concursului de titularizare din judeţul Gorj, zeci de absolvenţi care au obţinut peste nota 7 au fost nevoiţi să accepte posturi de suplinitori. Situaţii de acest gen s-au întâlnit la aproape toate materiile, motiv pentru care la ora actuală s-a creat o nemulţumire în rândul tinerilor, care nu şi-au explicat cum la unele materii s-a susţinut concurs de titularizare în condiţiile în care la respectivele discipline nu exista nici un post titularizabil.

Unul dintre candidaţii care a reuşit să obţină doi ani la rând note peste şapte la examenul de titularizare este şi Cosmin. Cu toate că a obţinut cele mai mari note la disciplinele socio-umane, a fost nevoie de fiecare dată să ocupe posturi de suplinitor pentru că posturi titularizabile nu existau. La ora actuală predă la Bumbeşti-Jiu. „Este o strategie bună. Unii profesori au nevoie de acest lucru pentru a nu mai participa la concurs. Eu în ultimii doi ani am luat note de titularizare la acest concurs”, spune Cosmin.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: