Toader Pasti: Parcul Industrial începe anul 2014 fără pierderi

Parcul Industrial Bumbeşti Jiu încheie anul 2013 fără datorii în condiţiile în care a avut de achitat aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi, datorii restante din anii anteriori. Ba mai mult, s-au efectuat investiţii majore în halele de producţie. Asta în condiţiile în care circa 95% dintre firmele găzduite în parc au chiriile achitate la zi. Directorul Cristian Toader Pasti speră ca la începutul anului 2014 să fie aprobat proiectul extinderii Parcului Industrial cu cele 12 hectare de la UM Sadu, demersuri care durează de mai bine de doi ani.

Rep.: Anul 2013 a fost un greu pentru majoritatea instituţiilor şi firmelor din Gorj. Cum încheie Parcul Industrial acest an?

C.T.P.: Într-adevăr, anul 2013 a fost un an extrem de greu inclusiv pentru societăţile comerciale. Cu toate acestea, am reuşit să-l trecem cu bine. Noi încheiem anul cu profit. Începând din luna septembrie, am reinvestit aproximativ un miliard de lei vechi în modernizarea halelor de producţie. De asemenea, am recuperat datorii în jur de 1,5 miliarde de lei vechi din anii trecuţi. Cu alte cuvinte, Parcul Industrial Bumbeşti Jiu încheie anul 2014 fără pierderi. Am achitat în mare parte datoriile la bugetul de stat. Mai avem datorii de 150 de milioane de lei vechi pe care le vom plăti până la sfârşitul lunii decembrie. În anul 2013, am avut foarte multe controale de la Curtea de Conturi, Audit şi  Finanţe şi nu am avut nici un fel de probleme.  

Rep.: Intenţionaţi să mai faceţi investiţii în modernizarea halelor şi anul viitor?

C.T.P.: Profitul îl vom reinvesti pentru amenajarea spaţiilor. Am luat legătura cu toate firmele şi am centralizat solicitările acestora pentru că vrem să modernizăm halele pe cheltuiala noastră. Halele vechi necesită reparaţii capitale, inclusiv înlocuirea tâmplăriei. Una dintre cele două hale pe care le mai avem libere necesită investiţii majore, iar în primăvară ne vom apuca de lucru.

Rep.: Câte firme sunt găzduite în Parcul Industrial în momentul de faţă?

C.T.P.: În momentul de faţă, în Parc avem 12 firme care asigură 400 de locuri de muncă. Aproximativ 95% din ele au chiriile plătite la zi. Patru dintre cele 12 firme din parc au producţie pentru export: una produce filtre ceramice pentru Asia; o firmă de tricotaje produce pentru Anglia, o firmă egipteană găzduită în Parc preia semifabricate din lemn şi le exportă în Egipt, iar o alta produce sobe pentru Italia. În prezent, suntem în discuţii cu o altă firmă care intenţionează să vină în parc.

Rep.: Ce noutăţi mai aveţi în legătură proiectul privind extinderea Parcului Industrial cu cele 12 hectare de la UM Sadu?

C.T.P.: Ştiu că s-a reluat procedura de avizare de la toate ministerele. La sfârşitul lunii octombrie, proiectul a fost trecut pe ordinea de zi a Guvernului, însă ca şi informare. Trecuse pe la fiecare minister şi se făcuseră notiţe pe marginea lui. Acum două săptămâni, mi s-a spus că mai durează trei luni până să poată fi aprobată Hotărârea de Guvern. Sunt convins că cea mai mare problemă este la Ministerul Finanţelor întrucât bunurile de la UM Sadu se află sub sechestru. Atunci când un bun este înstrăinat trebuie să fie liber de sarcini.

Rep.: Ştim că au fost nişte investitori din Coreea de Sud care intenţionau să vină în Parc, însă din cauza lipsei terenului s-au orientat spre un alt judeţ. Mai sunt investitori care solicită cele 12 hectare de teren?

C.T.P.: Nu investitorii sunt problema, ci lipsa terenului. Sunt şi investitori chinezi care au nevoie de teren, însă nu avem ce le oferi. În plus, în toată această perioadă am ţinut legătura cu investitorii din Coreea de Sud în speranţa că se va rezolva mai repede problema transferului. Deocamdată, nu şi-au demarat afacerea într-un alt judeţ pentru că au nevoie de 10 hectare de teren şi este cam greu să găsească o suprafaţă atât de mare întrucât majoritatea parcurilor industriale din ţară sunt ocupate.      

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: