Toată lumea vrea la stat

Criza forței de muncă afectează doar firmele private. Nimeni nu mai găsește muncitori calificați, ospătari, bucătari, șoferi și așa mai departe. Cei mai mulți meseriași au plecat din țară, unde câștigă în trei-patru luni cât ar lua aici într-un an.

Când vine vorba de posturi în sistemul de stat, concurența este mai mare ca niciodată. Peste 8.400 de cereri de înscriere au fost depuse de persoane care vor candida pe unul dintre cele 290 de posturi de ofiţeri, agenţi şi personal contractual, scoase la concurs la nivelul structurilor Poliţiei Române. Practic, sunt 30 de candidați pe loc. La fel de mare este concurența pe posturile de infirmier și brancardier de la spital, dar și când se scot posturi de asistent medical sunt mulți înscriși. O problemă este cu medicii, care preferă spitalele mari sau străinătatea.

Concurența este din ce în ce mai mare pe posturile de funcționar public, chiar dacă mulți au rezerve în ceea ce privește corectitudinea concursurilor. Totul din cauza salariilor mari. O statistică recentă arată că, în medie, salariile la stat sunt duble față de salariile din privat.

O bătălie uriașă se anunță a fi în viitor și pe locurile pe listele de candidați ale partidelor, de când cu salariile uriașe ale demnitarilor. Primarii de municipii care și-au luat și spor pentru accesarea de fonduri europene au ajuns să depășească 15.000 de lei net pe lună. Parlamentarii pleacă și ei de la 12.000 de lei în sus, dar au în plus bani de cazare, bani de transport, bani pentru finanțarea cabinetelor și așa mai departe. Parlamentarii și-au triplat salariile în ultimii doi ani, astfel că posturile devin râvnite nu doar pentru putere și influență, ci și pentru bani.

Un studiu făcut de o asociație patronală arată că 80% dintre angajatorii privați estimează reduceri de personal în acest an. Va fi o chestiune de timp până când asta se va reflecta în venituri mai mici la bugetul de stat. Buget care ar fi crăpat demult, dacă statul nu s-ar fi împrumutat cu circa un miliard de euro pe lună. Toate premisele arată că 2019 va fi un început de criză, care va dura câțiva ani. Și care va lovi nu doar firavul mediu privat, ci și statul dolofan.

Vizualizări: 1,787

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: