Toată vara am cântat…

Cât circ am avut în vara asta… Ce audienţe au făcut televiziunile lui Felix… Cât vor plăti românii circul politicienilor şi faptul că s-au mulţumit să îl privească. Şi ce repede a venit factura.

Primul efect al circului a fost imediat. Cursul valutar a luat-o razna. Toate facturile la energie, telefonie şi alte utilităţi au crescut. Preţul la benzină a schimbat din nou prefixul. Circul a continuat. Comisia Europeană ne-a avertizat. Noi nimic! Schimbăm şefii parlamentului, avocatului poporului, preşedintele. Cursul valutar o ia razna din nou. Facturile cresc. Primim noi avertizări. Crin cel curajos le dă cu tifla şefilor Europei. Merkel este subiect de luat la mişto pentru premierul Ponta. Reîntregim salariile, mărim pensiile… tăiem investiţiile…

Ei bine, blocarea fondurilor europene alocate României ar putea fi bomboana de pe coliva economiei Româneşti. În primă fază 175 de milioane de euro, apoi 500 de milioane de euro, în perspectivă 10,5 miliarde de euro? Corecțiile care vor fi aplicate pe cele trei programe presuspendate și pe Mediu ar putea ajunge la 500 de milioane de euro, a declarat joi Shirin Wheeler, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru politică regională, Johannes Hahn. Corecţii înseamnă bani pierduţi, ca să fie clar. Şi mulţi dintre aceşti bani sunt pierduţi de firme private româneşti, care aveau programe în derulare. Firme care şi-au cheltuit banii pe cofinanţare şi nu pot termina proiectele. Firme care intră în faliment. Firme care trimit salariaţii acasă. Salariaţi care au copii de hrănit. Şi care pe 9 decembrie sunt chemaţi la vot. Poate nu vor rămâne până atunci fără serviciu, dar oamenii ştiu greutăţile care îi aşteaptă, ştiu că le bate şomajul la uşă.

Şi ce fac politicienii, după ce ne-au adus în fundul prăpastiei? Dau vina unul pe altul, că tu ai început să furi, ba tu ai furat mai mult, tu ai guvernat prost, tu nu guvernezi deloc. Din păcate, nu avem ce vota la alegerile din 9 decembrie. Vom avea parte de încă patru ani de criză economică, politică şi socială. Luminiţa de la capătul tunelului este tot mai departe. Tare mi-e teamă de ziua în care nu o vom mai vedea. Ziua în care ne vom pierde speranţa.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: