Tragedia din cariera Jilț Sud: Concluziile expertizei tehnice

Expertiza tehnică în cazul tragediei petrecute în cariera Jilț Sud, a Complexului Energetic Oltenia, a fost finalizată. Trei angajați și-au pierdut viața, iar zece au fost răniți după ce tancheta în care se aflau s-a răsturnat într-o prăpastie. Concluziile expertizei tehnice îl scot vinovat pe șoferul care a condus mașina. Același raport, indică și faptul că o parte din vină este a conducerii CE Oltenia pentru condițiile necorespunzătoare în care munceau oamenii.

Informațiile privind expertiza tehnică făcută în urma accidentului de muncă din cariera Jilț Sud au fost dezvăluite de avocatul unora dintre victime, Adrian Cuculis. Potrivit acestuia, expertul a stabilit că mașina care-i transporta pe angajați se deplasa cu o viteză mult prea mare, dar și că starea tehnică a acesteia nu era corespunzătoare. La producerea tragediei a contribuit și condițiile deplorabile ale drumului.

„Cauzele producerii accidentului rutier sunt neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum de către conducătorul autoutilitarei și starea necorespunzătoare a principalelor sisteme care concură la siguranța circulației autoutilitarei, coroborată cu starea necorespunzătoare a drumului“, rezultă din expertiza tehnică.

Referitor la această expertiză tehnică, avocatul Cuculis a afirmat că s-a concluzionat că „ești vinovat fiindcă ești obligat să muncești într-un loc care îți pune viața în pericol în fiecare zi”

„Raportul accidentului de la CE Oltenia soldat cu moartea minerilor de acolo arată ca drept responsabili atât pe șoferul tanchetei, dar mai cu seama CE Oltenia și conducerea acestuia. Reies grave probleme la mecanica mașinii, dar si «neadaptarea vitezei» la un «drum impropriu». Practic ești vinovat fiindcă ești obligat să muncești într-un loc care îți pune viața în pericol în fiecare zi și «vinovat» fiindcă ai condus o mașină stricată care îți sărea din viteză și pe care șefii tăi au adus-o prin pilele de la nivel local. Urmează raportul ITM care preliminar au declarat totul ca accident de muncă cu culpa probabil tot în zona conducerii“, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Tragedia din Cariera Jilț Sud a avut loc pe 17 ianuarie 2023. Atunci, trei persoane au murit și alte zece au fost rănite după ce mașina tip tanchetă care-i transporta pe angajați, în interiorul carierei, s-a răsturnat. În mașină se aflau și tuburi de oxigen, care au căzut peste oameni și i-au strivit pur și simplu. 

Vizualizări: 3,937

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: