Trecerea la statutul de oraş, pe masa consilierilor din Motru

Gigel Jianu, candidatul PNL la primăria Motru, continuă demersurile prin care localitatea ar urma să-şi schimbe rangul de municipiu în cel de oraş. În această săptămână, iniţiativa liberalului va fi supusă la vot în Consiliul Local Motru şi, dacă va trece, în localitate va fi organizat un referendum în aceeaşi zi cu alegerile locale. Jianu crede că schimbarea rangului va însemna o accesabilitate mai uşoară a fondurilor europene. De altfel, Gigel Jianu a argumentat în expunerea de motive de ce Motru nu poate fi municipiu.

Consiliul Local al municipiului Motru va dezbate săptămâna aceasta propunerea inițiată de candidatul PNL, Gigel Jianu, cu privire la schimbarea rangului din municipiu în oraș. Inițiativa a fost semnată de toți liberalii din Consiliu Local. Gigel Jianu spune că propunerea urmează să fie semnată și de consilierul MP de la Motru. ”Avem șase semnături din 19 consilieri. Voiam să mai obținem o semnătură de la un consilier MP, pentru că în urmă cu ceva timp se gândiseră și ei la această măsură și ne-am gândit că vor relua, dar încă se mai gândesc. Deocamdată nu au dat un răspuns clar. Proiectul va intra oricum pe ordinea de zi. Consilierii, la propunerea mea, au inițiat acest proiect pentru a fi pus pe ordinea de zi a Consiliului Local”, a spus Gigel Jianu, candidatul PNL.
În argumentarea proiectului, liberalul a făcut trimitere la un studiu realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale în care se arată clar că orașele degradate au șanse mai mari să obțină fonduri europene. ”Sunt mai multe argumente și aici m-aș lega de un studiu al Ministerului Dezvoltării Regionale prin care pentru Programul Național Regional 2014-2020 s-au constatat niște probleme și s-au stabilit niște priorități. Sunt vreo 11 domenii în care s-au grupat principalele probleme și cel mai important și care stă la baza deciziei noastre de a schimba rangul localității este dezvoltarea urbană. Aici s-a constatat că sunt zone urbane degradate, vacante sau neutilizate corespunzător. La un moment dat vom fi nevoiți să accesăm niște fonduri pentru a realiza ceva, ceva pentru care statutul de municipiul îl presupune că îl ai deja, ori noi nu le avem. Gorjul este în atenția celor de la minister cu foarte multe orașe sărace”, a spus Gigel Jianu.
Când a fost declarat municipiu, Motru avea o populație de 25.850 locuitori, în timp ce la ora actuală Motru are ca populație stabilă un număr de 19.074 locuitori. ”Ședința de Consiliu Local ar urma să aibă loc miercuri sau joi și va fi supus la vot acest proiect. PSD nu vede cu ochi buni această propunere, nu știu dacă va trece așa cum este structurat Consiliul Local, dar sunt curios. Dacă voi fi ales voi relua demersurile pentru schimbarea rangului ”, a spus Gigel Jianu, candidatul PNL la Motru.

Vizualizări: 4,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: