Trei directori din energie, urmăriţi penal pentru afaceri cu o firmă din Târgu Jiu

Trei foşti directori de la Electrica şi Electrica Serv au fost puşi astăzi sub urmărire penală de DNA, pentru afaceri făcute acum 10 ani cu firma omului de afaceri gorjean Dan Florea, Tech Safety. Cei trei sunt Nicolae Coroiu - fost director general Electrica, Constantin Chivulescu - fost director financiar Electrica şi Constantin Oprea - fost director general Electrica Serv SA. Procurorii DNA au stabilit un prejudiciu cumulat de aproximativ 1.644.135 euro.

Iată cum prezintă DNA povestea într-un comunicat de presă:

"În perioada 2004-2005, la nivelul Electrica SA s-au efectuat achiziții de echipament de protecție și echipament de lucru de la un singur furnizor, respectiv SC Tech Safety Sa Tg. Jiu, în cantități nejustificat de mari și la prețuri supraevaluate, toate acestea cu încălcarea prevederilor OUG 60/2001 (privind achizițiile publice) și cu nerespectarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii implicați, prin aceasta cauzându-se Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA (prin sucursalele Moldova și Muntenia Nord) un prejudiciu cumulat de aproximativ 1.644.135 euro.

Astfel, în perioada august 2004 – februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcției Finanțe Patrimoniu, a dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne. În acest sens, a dispus cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate (fiind încheiate 77 contracte) și totodată a dispus plăți – prin semnarea a 48 de ordine de plată – către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) un prejudiciu evaluat la 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.
De asemenea, în cursul lunii martie 2005, cei doi suspecți sus menționați au dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate, prin aceasta cauzându-se SC Electrica Serv SA (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA) un prejudiciu în valoare de 895.406,90 lei echivalent cu 252.796 euro.
În anul 2005, în calitate de director general al SC Electrica Serv SA, Oprea Constantin a dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate și totodată a dispus plăți către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se Electrica SA și Electrica Serv SA un prejudiciu total de aproximativ 1.644.135 euro".

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: