Trei firme din Târgu Jiu au angajat ucenici

Societăţile din Gorj au început să încheie contracte de ucenicie. Trei agenţi economici din domeniul confecţiilor textile din Târgu Jiu au încheiat astfel de contracte cu un număr total de 28 de ucenici. Angajatorii se obligă ca, în afara plăţii salariului, să asigure formarea profesională a ucenicului.

În baza convenţiei pe care au încheiat-o cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, angajatorii beneficiază lunar de 1.125 lei/ucenic recrutat. „Ucenicul este acea persoană care îndeplineşte cumulativ condiţiile: face demersuri de a-şi găsi un loc de muncă prin înregistrarea la Agenţie, a împlinit vârsta de 16 ani, până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare, nu are calificarea pentru ocupaţia respectivă şi îndeplineşte condiţiile de acces la programul de formare profesională”, a precizat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Programul are o durată de 1 an. „Aceşti ucenici sunt împărţiţi pe trei societăţi comerciale din Târgu Jiu, unde îşi desfăşoară orele de instruire practică, urmând ca ulterior să fie angajaţi”, a precizat directorul AJOFM Gorj.

Mai este un program prin care statul sprijină firmele care angajează absolvenţi de studii superioare. Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, majorarea cuantumului subvenţiilor acordate angajatorilor care încadrează în muncă persoane care provin din grupuri vulnerabile. Subvenţiile au fost majorate de la 900 la 2.250 de lei.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, suma de 2.250 lei, pentru fiecare absolvent încadrat; angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, 2.250 lei, pe o perioadă de 18 luni; angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Vizualizări: 2,700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: