Trei medici arestaţi. 1.900 lei, şpaga pentru o cezariană!

Doi medici ginecologi și un anestezist din cadrul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești au ajuns după gratii după ce, vinerea trecută, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-au prins în flagrant luând mită de la o pacientă gravidă. Soțul femeii a trebuit să scoată bani din buzunar pentru ca nașterea să nu fie una cu probleme, omul făcând un autodenunț pentru a pune capăt unei practici care îi golise buzunarele nu doar lui, ci și altora aflați în situația sa, dar care au preferat să închidă ochii și să se resemneze cu situația.

Că spitalele au fost semi-privatizate la negru de către medicii care cer bani pentru a-și profesa meseria o știe orice pacient, indiferent de unitatea medicală la care merge să se trateze, la Târgu Cărbunești buboiul spărgându-se acum doar pentru că soțul unei gravide nu a mai îndurat situația, bărbatul mergând la Poliție și spunând câți bani trebuie să scoată din buzunar pentru ca nașterea să fie una fără probleme. Cum la Târgu Cărbunești au mai murit copii în ultimii ani și nimeni nu a fost găsit vinovat până acum, denunțătorul s-a gândit la ce putea fi mai rău pentru soția sa, așa că a acceptat să plătească 1900 de lei echipei medicale care urma să îi aducă pe lume copilul.

Medicii șpăgari

Șeful secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul spitalului, Aurelian Dobran, precum și un alt medic ginecolog, Dana Uțupanu, au fost ridicați de anchetatori și duși la Craiova împreună cu anestezistul  Dinu Grigore. Mai întâi aceștia au primit banii și au făcut operația de cezariană, după care procurorii au intervenit și ei și au operat ca după manual, ridicându-i pe cei în cauză după proceduri bine definite.

„Suma de bani pretinsă urma să fie înmânată celor trei învinuiţi de către soţul pacientei – denunţător în cauză, cu ocazia efectuării intervenţiei chirurgicale, programată în  dimineaţa zile 10 ianuarie 2014, după cum urmează: medicului chirurg - învinuitul Dobran Aurelian, suma de 900 lei; medicului specialist – învinuita Uţupanu Dana, suma de 800 şi medicului anestezist – învinuitul Dinu Grigore, suma 200 lei. Aceste sume au fost predate fiecăruia dintre învinuiţi în ziua de 10 ianuarie 2014 de către soţul pacientei, învinuitul Dobran Aurelian primind suma de 900 lei şi învinuitul Dinu Grigore suma de 200 lei, înainte de efectuarea intervenţiei chirurgicale, iar învinuita Uţupanu Dana a primit suma de 800 lei imediat după efectuarea intervenţiei chirurgicale, potrivit înţelegerii din ziua anterioară”, a comunicat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Mandate de arestare

Cei doi medici ginecologi și anestezistul au fost ridicați de la spitalul la care profesau și duși pentru audieri direct la Craiova, unde, seara târziu, au primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, fiind prezentați a doua zi unei instanțe de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Pentru fiecare dintre aceștia Tribunalul Dolj a emis sâmbătă mandate pentru o perioadă de 29 de zile. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, un verdict final urmând să fie dat de Curtea de Apel. Probele din dosar sunt mult prea multe pentru ca vreunul dintre cei trei să poată avea șanse minime de punere în libertate.

Supărarea lui Târziu

Directorul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, dr Constantin Târziu, nu știa la câteva ore de la producerea flagrantului în ce au constat faptele medicilor din subordinea sa încât să se impună încătușarea lor, mai ales că pacienta gravidă nu i s-a plâns de vreo problemă înainte de a intra procurorii pe fir. Anchetatorii i-au cerut directorului doar să își reorganizeze activitatea pentru că medicii care erau de gardă în acea zi nu vor mai putea lucra. „Mi s-a spus doar dacă pot organiza liniile de gardă în continuare pentru că doi erau de gardă azi. Împreună cu directorul medical am făcut un referat și am rezolvat cu alți medici liniile de gardă. Nu mi s-a plâns nimeni înainte de vreo problemă, iar la medici e prima dată când aud că se întâmplă așa ceva”, a precizat Târziu.

Șeful unității sanitare a declarat că va deschide o anchetă administrativă, pe linie internă, pentru a stabili ce s-a întâmplat la secția Obstetrică-Ginecologie. În plus, acesta s-a declarat nemulțumit de situația creată de scandalul respectiv, Târziu precizând că astfel de situații îi anulează eforturile pe care le depune pentru a moderniza unitatea sanitară. „E un nou scandal, care, din păcate, se întâmplă la Târgu Cărbunești. Situația mă nemulțumește pentru că vrând să faci lucruri bune aici, făcând un spital de urgență, primești câte o palmă care te duce în urmă cu ani de zile”, a mai spus Târziu.

Șpăgi noi, scandaluri vechi

Spitalul din Târgu Cărbunești a fost implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri generate de moartea unor bebeluși la naștere, anchetele respective nefiind finalizate nici până în prezent de anchetatori, acestea vizând alți medici decât cei implicați în ancheta de acum. În plus, în luna aprilie a anului trecut, un nou născut devorat de câini maidanezi a fost găsit mort în curtea unității sanitare, ulterior ancheta descoperind că o rudă a unui pacient internat aici a născut în toaleta unui salon, după care a aruncat fătul în curtea spitalului.

Vizualizări: 287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: