Subvenţii ilegale pentru taţi şi cumnaţi la APIA Gorj

Anchetele DNA din ultimul an arată că la APIA Gorj era o practică acordarea ilegală de subvenţii către rudele unor angajaţi. Pandurul a prezentat ieri povestea fostei directoare Delia Mercioiu, care în complicitate cu o subalternă a obţinut subvenţii pe numele tatălui ei, deşi ştia că acesta nu deţine zecile de hectare de teren declarate la Padeş. Aceeaşi subalternă, Otilia Arjocu, este la a doua trimitere în judecată, primul dosar fiind pentru subvenţii acordare ilegal cumnatului ei, pentru terenuri declarate fictiv tot la Padeş.

Otilia Arjocu, funcţionar la APIA Motru, a mai fost trimisă în judecată de DNA pentru că în 2010 și 2011 și-a ajutat un cumnat să obțină ilegal subvenții de la APIA. Funcționara i-a fabricat cumnatului său un dosar pentru 23,31 de hectare de teren. Gheorghe Ogrădeanu locuiește în Padeș, iar omul nu a avut nicio reținere în a declara că are în proprietate hectarele respective, deși în acte el avea în mod real 0,89 ha de teren.

Ogrădeanu a dus pe 15 mai 2010 cererea la centrul din Motru al APIA, acolo unde lucra cumnata sa, Otilia Arjocu, cea care l-a ajutat să completeze cererea fără să îi ceară documente justificative, știind că bărbatul nu avea acasă decât un petic de pământ. Mai mult, susțin procurorii DNA, Arjocu s-a asigurat că terenul pentru care a fost depusă cererea nu face obiectul unei alte solicitări pentru subvenții și, astfel, afacerea părea a fi bine pusă la punct. Bărbatul a primit peste 36.000 de lei subvenții de la stat, iar în următorul an a încasat peste 37.000 de lei tot în baza unei cereri pe care Arjocu nu a verificat-o în nici un fel.

„Prejudiciul cauzat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin săvârşirea infracţiunii se ridică la valoarea de 73.436 lei, reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Ogrădeanu Gheorghe în campaniile 2010-2011.Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Gorj a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma respectivă. Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatei Arjocu Otilia”, a comunicat DNA.

Schema lui Mercioiu

În perioada în care Otilia Arjocu îi făcea rost cumnatului său de bani pentru care mulți țărani din Gorj stau la cozi interminabile la sediul APIA ca să îi obțină pe documente reale, aceasta era în proces cu Agenția Națională de Integritate, fiind acuzată de incompatibilitate. Șefa de la Târgu Jiu a lui Arjocu, Delia Petrescu (Mercioiu) nu avea cum să nu știe de problemele pe care subordonata sa le avea la Motru, dar, în loc să o pună la punct, i-a cerut acesteia sprijinul pentru ca și tatăl său să primească de la APIA o subvenție de aproape 70.000 de lei. Tot ilegal. Arjocu a făcut rost în mai 2011 de o adeverință falsă pentru 42 de hectare de teren de la Primăria Padeș și, astfel, Mihail Petrescu, tatăl Deliei Mercioiu, a primit banii de la stat fără să facă nimic, la fel cum s-a întâmplat și cu Gheorghe Ogrădeanu.

Acum toți trei au fost trimiși în judecată alături de viceprimarul Ion Băloi și agentul agricol Haralambie Stoicănel, și el fost primar de Padeș, cei doi eliberând adeverința falsă pentru cele 42 de hectare. Serviciile Otiliei Arjocu nu au fost unele gratuite pentru că Delia Petrescu (Mercioiu) nu i-a rămas datoare subordonatei sale de la Motru. După ce Arjocu a pierdut procesul de incompatibilitate cu Agenția Națională de Integritate, Comisia de Disciplină a APIA Gorj a sancționat-o pe aceasta cu o pedeapsă „drastică”, respectiv interdicția de a fi promovată un an de zile în funcție, ceea ce reprezenta fix nimic în comparație cu banii luați ilegal de la buget.

Suspendate de la locul de muncă

Procurorii anticorupție au informat ieri oficial și APIA Gorj despre trimiterea în judecată a Deliei Petrescu și a Otiliei Arjocu, actualul director al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură din județ, Constantin Negrea, declarând că ambele vor avea contractul de muncă suspendat pe perioada derulării proceselor în care sunt implicate. ”Legea este foarte clară și Statutul Funcționarilor Publici ne obligă să suspendăm contractul de muncă al oricărui funcționar public trimis în judecată. Am primit adresa oficială din partea DNA Târgu Jiu prin care suntem informați despre trimiterea în judecată a celor două și vom proceda ca atare”, a declarat Negrea.

Delia Petrescu (Mercioiu) a devenit director al APIA Gorj cu sprijinul PDL Gorj, partid din care a făcut parte până acum. Liderul actual al filialei, Dan Vâlceanu, spune că Statutul PDL impune suspendarea automată din rândurile sale a oricărui membru care este trimis în judecată, indiferent de obiectul dosarului. „Joi vom avea o ședință la partid și le voi comunica tuturor colegilor că dumneaei, conform Statutului, este suspendată din partid. Noi doar luăm act de situația respectivă, nu trebuie să votăm nimic. Dacă la finalul procesului se va dovedi că a fost nevinovată va putea să revină în PDL fără probleme, iar dacă va fi condamnată automat va fi exclusă, tot conform Statutului”, a menționat Vâlceanu.

În concediu

Așa a primit Delia Petrescu vestea trimiterii sale în judecată, a suspendării contractului de muncă și a suspendării din partidul care a cam făcut-o „om”. Fosta șefă a APIA Gorj a avut nevoie de zile libere la început de an, surse din anturajul său spunând că ar fi la București pentru a-și interna tatăl la un spital din capitală. Bărbatul este și el inculpat în dosarul banilor luați ilegal de la APIA și, ca urmare, orice boală descoperită sau tratată de acum încolo e de folos în cazul unei sentințe în spatele căreia se întrezărește cel puțin o pedeapsă cu suspendare.

Vizualizări: 260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: