Trei oameni de afaceri gorjeni, în arest. Reacție dură a senatorului Iordache!

Doi oameni de afaceri din Gorj au fost reținuți pentru 24 de ore marți, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Este vorba de Doru Șandru și Mircea Vărzaru, de la firmele Ydail Construct și Romstrade. Un al treilea, Mihai Puiu de la Metalcolect Prod, a fost reținut pe 31 martie, tot pentru 24 de ore. Potrivit unor surse, pentru primii doi a fost propusă măsura controlului judiciar, la expirarea reținerii.

Senatorul liberal Ion Iordache a reacționat la ceea ce el numește „tentativa de a-i distruge pe cei care refuză să stea cu fruntea plecată“.

Iată comunicatul tranșant al lui Iordache: „Sunt revoltat de ușurința cu care funcționari plătiți din bani publici se joacă de-a dumnezeii cu libertatea unor oameni în încercarea de a distruge și ce a mai rămas viu în economia acestui județ. Ca parlamentar nu pot să nu reacționez când văd că, pentru acuzații fără dovezi și argumente, din voința unui singur om (procurorul), care nu este la prima greșeală, nevinovații ajung să-și demonstreze nevinovăția. Am convingerea că, indiferent de frustrări, sete de răzbunare sau comandă, funcționarul n-ar putea face asemenea abuzuri dacă ar răspunde în fața legii ca orice alt cetățean. Firmele pe care vor să le închidă sunt printre ultimele rămase în Gorj și printre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din județ. Acuzațiile descrise în comunicatul de presă transmis de Parchet se bazează doar pe supoziții și pe probe fabricate. După gratii este locul celor care abuzează de funcțiile pe care le dețin distrugând iremediabil viitorul unor oameni și orice șansă de dezvoltare a întregii comunități. Sper că va veni momentul în care veți plăti pentru aceste abuzuri! Rușine să vă fie“.

Menționăm că senatorul Iordache este rudă cu Șandru, dar și că procurorul Lavinia Ilie, care intrumentează acest dosar, a mai instrumentat în trecut un dosar legat de firma Ydail, în care a făcut rețineri, dar în care s-a infirmat soluția trimiterii în judecată. Cum răspunderea magistraților nu există, procurorii nu răspund pentru eventuale abuzuri, iar partidul lui Iordache este cel care a desființat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

În dosarul de acum, Parchetul face cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de obținere ilegală de fonduri, constând în „folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanțiilor necesare acordării finanțărilor obținute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri“.

Trei oameni de afaceri sunt acuzați că firmele lor s-au asociat pentru a participa la o licitație a Consiliului Județean, pentru întreținerea drumurilor județene pe perioada 2015 - 2019, prezentând date false cu privire la deținerea utilajelor necesare lucrărilor de deszăpezire, precum și date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat. Astfel, contractul cu o valoare de 157.107.128 lei, fără TVA, ar fi fost obținut pe nedrept, iar asocierea de firme ar fi încasat necuvenit suma de 359.132 lei, pentru că în iarna 2016/2017 nu ar prea fi nins, dar asocierea ar fi încasat bani pe orele de așteptare, pentru utilaje pe care nu le deținea efectiv.

„Facem precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea in mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acțiuni ale procurorului nu sunt in măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază in continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive in cauză“, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Vizualizări: 11,407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: