Începe procesul unui fost director din minerit

Tribunalul Gorj a decis luni că poate începe judecata în dosarul fostului director de la Exploatarea Minieră de Carieră Rovinari. Vasile Ghimiș este acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată. În același dosar a fost trimis în judecată și un om de afaceri.

Judecătorii gorjeni au respins, ca nefondate, cererile și excepțiile formulate de către inculpați.

„În baza art. 346 alin. 2 C.pr.pen., respinge ca nefondate cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Ghimiş Vasile, Giurcău Daniel Sever şi SC Ratetalav SRL. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 206/P/2018 din data 04.12.2020, întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Ghimiş Vasile (3 acte materiale), Giurcău Daniel Sever (3 acte materiale) și SC Ratetalav SRL. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii”, se arată în minuta instanței.

Decizia judecătorilor gorjeni nu este definitivă și poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Procurorii DNA spun că Vasile Ghimiș ar fi dispus cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor, la prețuri supraevaluate. Achiziția a fost fragmentată tocmai pentru a putea fi realizată în mod direct.

Ea ar fi fost făcută în perioada septembrie - decembrie 2012 de la două firme, între care și SC Ratetalav SRL, controlată de omul de afaceri Daniel Sever Giurcău.

„Concret, inculpatul Ghimiș Vasile ar fi aprobat și semnat mai multe documente care au stat la baza achiziției menționate mai sus, după ce anterior stabilise, împreună omul de afaceri, și prețurile produselor respective. Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la prețul de 850 lei/bucata, în condițiile în care un astfel de produs ar avea un preț de piață de aproximativ 120 lei/bucata”, arată procurorii DNA.

Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 lei, reprezentând diferența dintre prețul real și prețul care s-a plătit efectiv pentru produsele susmenționate.

Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Ghimiș Vasile.

Fostul director și omul de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

Vizualizări: 8,566

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: