Tudor: Nu mă îngrijorează absolut deloc

Autoritățile de la Târgu Jiu nu sunt îngrijorate sub nicio formă de anunțul Ministerului Culturii potrivit căruia dosarul de includere a operelor lui Brâncuși în UNESCO este blocat până în 2021.

Viceprimarul Adrian Tudor susține că... este optimist: “Am văzut și eu punctul de vedere al Ministerului Culturii. Este, în mare parte, același punct de vedere care ne-a fost transmis și nouă atunci când s-a știut despre decizia aceasta a UNESCO. Un singur lucru mi se pare puțin forțat: termenul că este blocat. Eu, unul, nu sunt îngrijorat. Și nimeni din cei care au lucrat la acest dosar nu este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în acest moment. Dosarul a fost depus la UNESCO. Dosarul este bine întocmit și asta a transmis chiar UNESCO”.

În vara acestui an, specialiștii de la ICOMOS urmau să vină la Târgu Jiu, să evalueze sculpturile lui Brâncuși. Acest lucru nu se va întâmpla decât peste doi ani, în cel mai fericit caz. Viceprimarul Adrian Tudor a explicat de ce: „Pentru a ajunge pe masa dezbaterilor, trebuie să fie evaluat de niște specialiști independenți, cei de la ICOMOS. Evaluarea aceasta trebuia să aibă loc, în această vară, la Târgu Jiu, dar pentru că Ansamblul este un sit de tip memorial al Primului Război Mondial, alături de multe altele care au fost propuse să fie incluse în Patrimoniul Mondial, s-a cerut o amânare a evaluării până când va fi purtată o discuție diplomatică. De ce? Franța și Belgia au cele mai multe propuneri în acest sens. În Primul Război Mondial, acolo poate au fost cele mai aprige conflicte și sunt astfel de monumente închinate victoriei armatei Franței, Belgiei împotriva Germaniei. UNESCO pune problema în felul următor: Să nu introducem un monument care venerează războiul sau un monument care apreciază că armata franceză a omorât acolo, nu știu, o mie de germani. Trebuie purtată o discuție la nivel diplomatic”.

Vizualizări: 848

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: