Turcii și mexicanii au luat cu asalt Piața Prefecturii

Îmbrăcați în straie populare specifice zonelor culturale de unde provin, turcii, mexicanii și bulgarii au luat cu asalt centrul municipiului Târgu Jiu zilele astea. Prezenți în orașul lui Brâncuși cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor, artiștii au intrat în contact cu târgujienii împrumutându-și tradiții și obiceiuri culturale. Ansamblurile folclorice specifice fiecărei țări în parte au urcat pe scena din centrul orașului de unde i-au încântat pe trecători. Aseară au mai susținut spectacole doar Turcia, Mexic și cele două ansambluri din Serbia, cel din Bulgaria fiind nevoit să părăsească orașul nostru pentru a participa la un alt eveniment.

Muzică, dans, culoare și cultură. Astea sunt cuvintele care caracterizează zilele acestea municipiul Târgu Jiu. Astă-seară ansambluri folclorice din Turcia, Mexic și Serbia vor fi prezente pe scena din centrul orașului unde vor expune jocuri și cântece specifice regiunilor de unde provin. ”Din păcate, ansamblul folcloric din Bulgaria a părăsit festivalul pentru că a trebuit să participe și la un alt eveniment din țara lor. Au rămas însă turcii, mexicanii și serbii. Astăzi vor pleca și reprezentanții Mexicului, la fel pentru un alt eveniment. Experiența a fost una grozavă atât pentru noi cât ți pentru ei, s-au simțit foarte bine la Târgu Jiu, au vizitat, s-au bucurat de obiceiurile noastre și noi de ale lor. Publicul din câte s-a văzut a primit foarte bine acest eveniment cultural”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Profesionist ”Doina Gorjului”.

Senzație a făcut delegația Mexicului, femeile impresionând prin eleganța portului popular dar și prin culoare. Bijuteriile femeilor mexicane au stârnit și ele admirație și invidie.

Nici bulgăroaicele nu s-au lăsat mai prejos. Îmbrăcate în straie populare specifice, femeile din Bulgaria au dansat și au cântat toată seara. ”Spectacolele încep la ora 20.00 și se termină la ora 22.00. Am ales acest interval din cauza caniculei din timpul zilei. Este puțin timp comparativ cu ce pot demonstra fiecare dintre ansamblurile prezente la Târgu Jiu”, a adăugat Gheorghe Porumbel.

RECITAL

Seara spectacolelor se încheie joi când pe scenă va urca Ansamblul Profesionist ”Doina Gorjului”. Invitata specială a Festivalului Internațional de Folclor este Sofia Vicoveanca.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: