TÂRGU JIU: Investiţie de 600 de miliarde, aproape de finalizare

Autorităţile locale din Târgu Jiu dau asigurări că staţia de epurare a oraşului va fi inaugurată până la finele acestui an, deşi lucrările trebuiau finalizate în 2012. Investiţia este una majoră, se ridică la aproape 600 de miliarde lei vechi, mare pare reprezentând fonduri europene.  Staţia va deservi peste 100.000 de locuitori din zonă, dar şi din localităţile limitrofe municipiului. Apa menajeră rezultată de la gospodării va fi epurată aici, ca mai apoi să fie redată în circuit.

Când vine vorba de execuţia lucrărilor, constructorul şi beneficiarul înaintează procente diferite în ceea ce priveşte lucrările executate. Cert este că mare parte din lucrări au fost finalizate şi există premise ca staţia de epurare a apei menajere să fie pusă în funcţiune până la sfârşitul acestui an. „Se lucrează la acest obiectiv, ca o medie aş spune 92% realizat, sunt unele obiecte care sunt realizate 100%, altele sunt mai rămase în urmă. Se lucrează la ridicarea acestor fermentatoare care sunt în execuţia unei echipe austriece (...) S-a prelungit termenul de execuţie datorită organizării constructorului pe de o parte, pe de altă parte a apariţiei unor neprevăzute de amplasament. Era vorba de o reabilitare a staţiei, în subsolul staţiei existau diverse trasee, reţele, unele dintre ele au trebuit modificate, scoase, reamplasate şi aşa mai departe. Decalarea de termen s-a făcut până în trimestrul IV al anului 2013 şi sperăm ca în acest termen să poată fi realizat integral obiectivul. Constructorul şi-a primit banii la zi pe lucrările executate, mai puţin 10%, garanţia de execuţie”, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio S.A.

Reprezentanţii societăţii care s-au ocupat execuţia lucrărilor la staţia de epurare spun că procentul de execuţie al lucrărilor este mai mare. „96% din lucrări au fost executate, sunt anumite componente care din punct tehnologic se vor monta în cursul acestei luni. Punerea în funcţiune durează o perioadă destul de mare, pe linia apei nu va fi nicio problemă, iar pe linia nămolului, acest nămol se va acumula pe o perioadă destul de lungă. Ca să aduni câteva mii de metri cubi de nămol e nevoie de timp”, a spus Eugent Tiţu, reprezentant firmă constructoare.

Staţia de epurare produce şi energie

Apa menajeră epurată la staţia de epurate va fi tratată aici şi redată în circuit, deversată în Jiu. Şi nămolul rezultat în urma procesului de epurare aduce beneficii. „Ca şi proces tehnologic, cu privire la acest nămol care provine din separarea din această apă uzată, el intră în nişte fermentatoare care au rolul pe de o parte de a-l sedimenta, pe de altă parte de a scoate din acest nămol biogazul care se produce. Acest biogaz este înmagazinat în acel gazometru după care este introdus în staţia de cogenerare, unde produce energie termică şi energie electrică. Ambele sunt folosite în procesul tehnologic al acestei staţii. Nămolul rezultat în urma fermentării, după ce a fost scos biogazul din el, se va neutraliza după care poate să fie redat agriculturii”, a precizat Ion Popescu, directorul Aparegio.        

Amplasamentul staţiei de epurare se întinde pe o suprafaţă de patru hectare.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: