UCB închide o facultate şi înfiinţează două

Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu nu va mai exista începând de la 1 octombrie. Conducerea universităţii a anunţat că această facultate a fost restructurată, iar în schimb vor fi înfiinţate două noi facultăţi. Acest lucru se întâmplă într-o perioadă în care la cârma facultăţii a revenit profesorul Cornelia Tomescu Dumitrescu, care şi-a recâştigat poziţia de decan în instanţă.

Senatul UCB, condus de Adrian Gorun, a fost cel care a propus desfiinţarea Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative, spune rectorul Luminiţa Popescu, care a vorbit despre o restructurare a întregii universităţi. În schimb, vor fi înfiinţate două noi facultăţi, iar o parte din facultăţile existente vor avea o altă denumire. Facultatea de Inginerie se va numi Facultatea de Inginerie şi Dezvoltare Durabilă, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor se va numi Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale îşi păstrează denumirea, iar Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative a fost reorganizată în Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Management Public. Aceste două noi facultăţi vor funcţiona de la începutul anului universitar şi sunt conduse interimar de două persoane nominalizate de Senat. Una dintre acestea este chiar decanul care a promovat concursul organizat de universitate în luna martie, Sorin Purec. "Deocamdată, domnişoara Laura Trocan este persoana împuternicită cu drept de semnătură pentru atribuţiile funcţiei de decan la Facultatea de Ştiinţe Juridice, iar domnul Purec Sorin este persoana împuternicită cu drept de semnătură pentru atribuţiile funcţiei de decan la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Management Public. Conform legii, această reorganizare este apanajul Senatului care transmite mai departe ministerului, iar ministerul promovează hotărâre de guvern. În acest moment este publicată hotărâre de guvern cu noua structură a universităţii", a declarat Luminiţa Popescu, rectorul UCB.

Cornelia Dumitrescu, decan la facultatea desfiinţată

Această restructurare are loc într-o perioadă în care la şefia Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative a revenit Cornelia Tomescu Dumitrescu, asta după ce a câştigat în instanţă vara aceasta procesul cu universitatea. Povestea este una mai veche. Senatul UCB a hotărât la finalul lunii septembrie 2013 că decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative, Cornelia Tomescu Dumitrescu, nu şi-ar fi îndeplinit îndatoririle profesionale conform funcţiei, fapt care a atras destituirea din funcţie. Ulterior, rectorul UCB a dat decizia de schimbare a decanei, care a apelat la instanţă pentru a-şi redobândi postul, reuşind în luna august 2015 să obţină pe cale instanţei suspendarea documentelor emise la acea vreme, drept pentru care a revenit la şefia facultăţii. Mandatul său va fi unul extrem de scurt, spune rectorul UCB. "Cred că i s-a comunicat prima decizie în 18 august şi dumneaei va fi decan câtă vreme va exista facultatea. Adică până la 30 septembrie. După această dată, va rămâne cadru didactic în cadrul universităţii", a mai spus rectorul UCB.

Conducerea universităţii a mai precizat că, cel mai probabil, nu vor fi organizate concursuri pentru funcţiile de decan la cele două noi facultăţi înfiinţate, asta pentru că în primăvara anului viitor vor avea loc alegerile pentru un nou mandat de rector, iar mai apoi pentru funcţiile de decan la toate facultăţile. Senatul UCB va fi cel care va lua o decizie în acest sens.

Luminita_Popescu_nov

Vizualizări: 444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: