UCB reduce taxele pentru a ocupa locurile la master

Universitatea „Constantin Brâncuşi” vrea să reducă taxa de şcolarizare de la programele de masterat, în speranţa că o bună parte din locurile cu taxă să fie ocupate. La nivelul universităţii un singur masterat va fi finanţat de la bugetul de stat, cel de Contabilitate, restul organizându-se numai la forma cu taxă. Este vorba de aproape 600 de locuri cu taxă care vor trebui ocupate, în condiţiile în care la ora actuală taxa este de 3.000 lei.

UCB vrea să reducă taxele la master de la 3000 la 2500 lei pentru ca locurile să fie ocupate. De asemenea, vor fi oferite beneficii pentru cei care lucrează în învăţământ. Pentru aceştia taxa de şcolarizare la masterat va fi de 1250 lei. „Voi propune Senatului diminuarea taxei de la 3.000 lei la master, la 2.500 lei. Vor fi şi alte facilităţi care caracterizează pe cei din învăţământ. Cei care vin la master şi funcţionează în învăţământul preuniversitar vor fi cu taxa la jumătate, respectiv 1250 lei”, afirmă Adrian Gorun. Conducerea UCB recunoaşte că vor exista probleme în ceea ce priveşte ocuparea locurilor cu de la master. „Cred că avem ceva probleme din punct de vedere financiar cu această alocare, dar nu sunt de nerecuperat. Avem probleme în comparaţie cu alte universităţi. Însă în competiţie trebuie să te menţii, să investeşti mai departe în infrastructura de cercetare pentru că această clasificare, dacă rămâne în vigoare, e valabilă un an”, spune Adrian Gorun, rectorul UCB. De asemenea, nu vor interveni schimbări în ceea ce îi priveşte pe cei care deja urmează un masterat la buget. „Vor fi studenţi bugetaţi. Aşa au pornit la studii, aşa vor continua”, mai menţionează Adrian Gorun. Rectorul mai spune că vor rămâne poziţii libere la universităţile în care au fost alocate mii de locuri la masterat. De asemenea, acestea nu vor avea capacitatea instituţională de a le ocupa. „Deja apelează la noi să luăm ore pentru că nu au nici ei, la nivelul lor, personal didactic suficient pentru a ocupa aceste locuri”, adaugă rectorul UCB, Arian Gorun.

LOCURI

Pentru sesiunea de toamnă vor fi scoase la admitere 310 locuri pentru admitere pe licenţă, din care 20 sunt fără taxă, iar opt sunt bugetate pentru candidaţii romi. Pentru licenţă, forma de învăţământ ID vor fi scoase la concurs 267 de locuri. La cursurile de masterat s-au scos la admitere 630 de locuri, dintre care 50 bugetate la specializarea Contabilitate. Înscrierile au început deja, iar acestea durează o săptămână.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: