Ultima inventie! Ştefan Popescu a înlocuit naiul cu morcovul

Naistul Ştefan Popescu este tot mai inventiv de la o zi la alta. După ce a demonstrat lumii întregi că poate cânta la nucă, sticlă sau solniţă în cadrul show-ului televizat ”Românii au talent”, acum directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu a descoperit că legumele pot fi folosite nu doar la bucătărie. Acesta reușește să scoată sunete uimitoare din castraveţi, dovlecei, cartofi sau morcovi. Ștefan Popescu a mărturisit că vrea să găsească tot felul de mijloace de cântat întocmai pentru a impresiona cu teza sa de doctorat.

Castraveții, morcovii, dovlecii și chiar cartofii nu mai sunt de mult doar legume pentru gătit. Naistul Ștefan Popescu le-a transformat în instrumente de suflat și reușește să scoată sunete asemănătoare unei orchestre. După ce sunt găurite cu un instrument special, legumele sunt numai bune de cântat. ”Am descoperit că se poate cânta fără problemele la morcovi, castraveți, cartofi și chiar dovlecei. Sunt legume de vară care pot fi folosite nu numai la gătit. Acesta este probabil darul meu, de a face din orice lucru un obiect de suflat. Bineînțeles că legumele necesită o atenție sporită dacă vreau să scoată tonalitatea dorită de mine. Depinde foarte mult de lungimea și de lărgimea găurii. Legumele pot fi o artă nu doar în bucătărie”, a mărturisit naistul Ștefan Popescu.

Legumele, incluse în teza de doctorat

Cea mai nouă invenție a naistului gorjean nu este tocmai întâmplătoare. Popescu susține că încearcă să descopere cât mai multe instrumente de suflat pentru ca teza sa de doctorat să fie unică. De altfel, lucrează la această teză de aproape cinci ani. ”Tema de doctorat este despre construcția instrumentelor populare aerofone și interpretare artistică. M-am străduit să am o teză de doctorat impresionantă, caut lucruri inedite de suflat. În plus, legumele le pot consuma după ce cânt la ele. Le mănânc, fie gătite fie crude, mai puțin cartoful. Au dublă întrebuințare”, a spus Ștefan Popescu.

Ciudăţenii

Omul-orchestră, pentru că așa i se mai spune naistului gorjean, este recunoscut în Gorj dar şi peste hotare pentru pasiunea pe care a dezvoltat-o pentru instrumentele de suflat. Acesta deține cel mai mare nai format din 50 de tuburi, cântă la frunză, solniţă, nucă, lingură, sticlă și conduce cea mai mare clasă de naiști din țară. Ștefan Popescu a împlinit de curând vârsta de 62 de ani și este în prezent directorul adjunct al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: