Ultimatum pentru Polaris din cauza gropii de gunoi. „Riscă să-i fie suspendată autorizația de mediu!”

Se complică lucrurile pentru operatorul de salubritate care administrează groapa de gunoi din Târgu Jiu. Dacă nu va respecta măsurile impuse de comisarii de mediu, Polaris riscă să-i fie suspendată autorizația pentru funcționarea depozitului ecologic din cartierul Bîrsești. A primit ultimatum să rezolve problema mirosului insuportabil degajat de gunoaie până săptămâna viitoare, dar aceasta nu este singura neregulă depistată de Garda de Mediu.

Deja, Garda de Mediu a făcut o sesizare către polițiștii gorjeni pentru poluarea solului cu bună știință de către cei de la Polaris. Numai în ultimul an, comisarii de mediu au descoperit nereguli pe bandă rulantă și au aplicat amenzi de peste 200 de mii de lei. „Situația este în atenția Gărzii de Mediu și nu numai. Este adevărat faptul că s-a dublat cantitatea de deșeuri ca urmare a transportării deșeurilor din alte județe, a produs și un disconfort mai mare. În mai puțin de un an de zile, Garda de Mediu a aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 200 de mii de lei. A dispus de fiecare dată măsuri cu termene precise privind rezolvarea acestor situații. În această perioadă, administratorul depozitului se află într-o perioadă de conformare, o perioadă care se va finaliza chiar săptămâna viitoare și după care vom face un nou control”, a spus Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Dacă nu se va conforma dispozițiilor date de Garda de Mediu, firma Polaris riscă să-i fie suspendată autorizația de mediu pentru depozit. „Se află în pericolul de a-i fi suspendată autorizația integrată de mediu. Din informațiile și constatările noastre de până acum, încă nu este conform. Ca dovadă, se și produce miros în zona de impact a depozitului. S-au constatat nereguli în ceea ce privește exploatarea depozitului, în ce privește coordonarea acestui depozit. Există în atenția noastră o nouă etapă a verificărilor în perioada următoare pentru că oamenii din cartierul Slobozia au dreptate. Se provoacă miros și toate sursele potențiale de miros pe care noi le-am identificat împreună cu operatorul trebuie rezolvate într-o perioadă imediată”, a mai explicat Gheorghe Sanda.

Problemele sunt recunoscute și de oficialii primăriei care admit că lucrurile au scăpat de sub control în ultimele luni, o situație care nu a mai fost întâlnită în ultimii ani. „Sunt o serie de nereguli. Garda de Mediu a lăsat un plan de măsuri. Trebuie urmărit să vedem dacă va fi dus la îndeplinire. La ora actuală, se pare că este scăpat de sub control la modul general modul de gestionare, partea de tratare a levigatului. S-a închis prima celulă, se lucrează la depozitare la a doua celulă, însă printre măsurile lăsate în continuare sunt cele care vizează tratarea levigatului în așa fel încât până la urmă să dispară definitiv această situație pentru că, dacă dăm anii în urmă, nu am avut această situație”, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.

Halucinantă a fost însă explicația unui șef din cadrul operatorului de salubritate. Întrebat cum va fi rezolvată problema mirosului care ajunge în tot cartierul Slobozia până în Bălești, acesta s-a făcut că nu înțelege revolta localnicilor din zonă, acuzând că și alți agenți economici din zonă ar putea provoca tot felul de mirosuri deranjante, iar lumea crede că toate provin de la groapa de gunoi. „Noi nu avem nicio legătură cu acest subiect. N-aș putea să vă spun proveniența mirosului. Dat fiind specificul activității noastre, toți locuitorii din vecinătate asociază depozitul cu acel miros. Mai sunt și alți agenți economici cu diverse domenii de activitate și este greu de spus de unde provine acest disconfort”, a fost răspunsul lui Marius Bălan, directorul Polaris Târgu Jiu.

Directorul firmei de salubritate nu a știut să spună nici ce cantitate de gunoaie sunt depozitate în groapa de gunoi, motivând că este într-o delegație și nu are cifrele la îndemână.

Miercuri, peste 50 de oameni au protestat la marginea gropii de gunoi. Oamenii au avertizat că, dacă nu se vor lua măsuri și nu vor scăpa de mirosul care îi forțează să stea în case doar cu geamurile închise, vor ajunge să blocheze mașinile care aduc gunoaie în depozit.

Vizualizări: 1,957

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: