Un aviz de la Comisia de Arheologie întârzie lucrările de pe DN66

Constructorul care reabilitează DN 66 Rovinari-Bumbeşti Jiu aşteaptă de mai bine de trei săptămâni un aviz de la Ministerul Culturii privind descărcarea arheologică pe tronsonul din apropierea Castrului Roman. Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj spun că firma care se ocupă cu reabilitarea tronsonului Rovinari-Bumbeşti Jiu trebuie să îngusteze drumul în această porţiune pentru a nu afecta zidurile romane. O primă aprobare a venit de la Ministerul Culturii privind reluarea lucrărilor, însă Direcţia de Cultură Gorj a cerut completări.

Lucrările de reabilitare a DN 66 Rovinari-Bumbeşti Jiu sunt sistate din vara acestui an în zona Castrului Roman, după ce s-a constatat că firma constructoare, Comsa Sau, nu avea aprobare din partea Ministerului Culturii să intervină în zona siturilor arheologice. „Se aşteaptă în prezent de la Comisia Naţională de Arheologie o aprobare de descărcare arheologică la sud de Castrul Roman pentru lucrările la rigola drumului. Ulterior, Direcţia de Cultură Gorj va înainta un aviz constructorului cum că poate realiza structura la rigola respectivă. Cert este că li se limitează porţiunea de o parte şi de alta a drumului, se modifică puţin proiectul în acea zonă, drumul va fi mai îngust tocmai pentru a proteja zidurile romane”, a declarat Gheorghe Calotoiu, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Gorj. Rezervaţia arheologică de la Castrul Roman se întinde pe 1,3 km.

Aprobarea are nevoie de completări

Conducerea Direcţiei de Cultură Gorj spune că aprobarea pentru descărcarea arheologică a ajuns în cadrul instituţiei însă a fost nevoie de unele completări. „A venit o adresă de la Comisia Naţională de Arheologie şi aşteptăm completări la aceasta întrucât pe secţiunile considerate cu probleme nu s-au făcut aprecieri privind modul de protejare şi descărcare de sarcini conform coordonatelor stereo 70. Sperăm ca în câteva zile să avem coordonate de descărcare corecte”, a declarat directorul Pompiliu Ciolacu. Reabilitarea drumului pe acest tronson a făcut chiar obiectul unei anchete penale în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: