CE Oltenia, reclamat la Comisia Europeană pentru un „os“

Complexul Energetic Oltenia a fost reclamat la Comisia Europeană de către Fondul Proprietatea, din cauza preluării termocentralei de la Brăila. Adică „osul“ primit de la guvern, despre care vorbea directorul general Laurenţiu Ciurel, într-un interviu la un post local de televiziune.

Tranzacţia s-a făcut în urmă cu mai bine de un an când, în contul unor datorii de 35 de milioane de lei, complexul a preluat termocentrala de la Chiscani. Directorul general Laurenţiu Ciurel spunea că a făcut o super afacere şi Termocentrala de la Chiscani este o „bijuterie“. În fapt, termocentrala nu are aviz de funcţionare, iar marea afacere e un mare eşec. CEO a preluat o termocentrală pe butuci, 300 de angajaţi şi a mai dat şi 8 milioane de lei. Ciurel spune că preluarea Brăilei este o afacere şi că făcea parte din planul de a realiza mix energetic. A recunoscut apoi că a primit un os, nu şi „carne“, după cum a declarat public, iar pe de altă parte că a cam fost obligat de acţionar. „Aş putea să îl folosesc pentru serviciile de sistem, să îl am în permanenţă la dispoziţia dispecerului, iar atunci am putea să scădem extraordinar de mult fluctuaţiile de la grupurile pe cărbune. Preţurile gazelor nu sunt, e adevărat, foarte avantajoase acum, dar de anul viitor nu vor mai fi subvenţii pentru ceilalţi producători şi atunci o să avem competiţie”, declarat Ciurel în 2013. Brăila nu funcţionează nici acum, în 2014, gazul este tot scump, mixul energetic nu a fost realizat, iar întreţinerea termocentralei la fel de scumpă. În plus, CEO s-a ales şi cu o plângere din partea acţionarului minoritar. „Acum suntem reclamaţi la Comisia Europeană pentru Brăila. Brăila s-ar putea la un moment dat să fie o afacere care explodează. La Brăila exista studiu de fezabilitate şi proiectul unei centrale pe cărbune ucrainean“, a spus Ciurel într-un interviu.

AVANTAJ

Singurul avantajat este baronul PSD Brăila Bunea Stancu, care a mai scăpat de o problemă de pe cap. Aceeaşi reţetă urma să fi aplicată şi în cazul Termoficării Craiova, unde datoriile către complex sunt de 250 de milioane de lei. Acolo i s-a promis pesedistei Olguţa Vasilescu preluarea termoficării de către CEO, fiind făcuţi primii paşi în această direcţie.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: