Un boier gorjean şi aventurile sale pe valea fluviului Congo

Emisiunea “Cine a fost odată-n Gorj” vă propune în această săptămână o întâlnire cu Sever Pleniceanu, nepotul boierului Dumitru Pleniceanu din Vădeni, cel care acum mai bine de un veac a parcurs circa 3000 de kilometrii pe valea fluviului Congo. Ne va fi  ghid tânărul profesor de istorie Andrei Popete-Pătraşcu.

Militar de carieră, doctor şi cartograf, căpitanul Sever Pleniceanu, nepot după frate al boierului Dumitru Pleniceanu – stabilit în Vădenii Gorjului în anul 1866, originar din satul Pleniţa, judeţul Dolj, s-a născut în anul 1867, provenind dintr-o familie cu vechi tradiţii în rândul marilor proprietari de pământ din Oltenia. Bunicul său, Dumitru Căpăţână, se ocupa cu negoţul de vite în Austria şi Ungaria, deţinând o avere considerabilă. În anul 1842, acesta îl ajută pe Gheorghe Bibescu să ocupe tronul Ţării Româneşti, primind din partea domnitorului drept despăgubire pentru banii împrumutaţi mai multe moşii, printre care şi cea de la Vădeni, unde se va stabili unul dintre fii săi, Dumitru Pleniceanu. Pe acesta îl va vizita des, la moşia din Vădeni, căpitanul-aventurier al familiei Pleniceanu.

Sever Pleniceanu se va angaja în armata colonială belgiană şi va investiga pentru trei ani, între 1898 şi 1901, regiunea Zairului şi Sudanului de azi, pe râul Gongo, străbătând peste 3000 km, studiind populaţiile locale (pigmei şi canibali), identificând o moluscă cu opt braţe din familia loligopsidelor, denumită „Kilima”, făcând observaţii geografice şi climatice.

Un excelent documentarist, căpitanul Pleniceanu va relata în Conferinţa intitulată „Asupra Statului Independent Congo”, susţinută în Adunarea Generală a Societăţii Geografice Române în seara zilei de 2/15 martie 1902 şi publicată la Tipografia Nicu D. Miloşescu din Târgu-Jiu câteva luni mai târziu, notele sale de călătorie.

Sever Pleniceanu a fost primul român care a călătorit prin regiunile congoleze, în centrul Africii, a cartografiat teritoriile investigate şi a făcut primele consemnări geografice şi climatice, a descris vegetaţia şi fauna, modul de organizare al triburilor de pigmei şi canibali, credinţele şi miturile din inima continentului negru ş.a.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: