Un deceniu de pușcărie pentru un cunoscut executor din Gorj

Nicolae Gagiu, unul dintre cei mai cunoscuți executori judecătorești din Gorj, acuzat că a prejudiciat Complexul Energetic Oltenia cu 6 milioane de lei, a fost condamnat, în primă instanță, la 10 ani de pușcărie.

Sentința a fost pronunțată, joi, de magistrații Curții de Apel Craiova. „În baza ... (6 acte materiale) condamnă pe inculpatul Gagiu Nicolae la pedeapsa de 10 ani închisoare. (...) aplică inculpatului Gagiu Nicolae pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi dreptul de a exercita funcția de executor judecătoresc pe o perioadă de 5 ani”, se arată în minuta sentinței.

Instanța a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de Complexul Energetic Oltenia, Gagiu fiind obligat la plata sumei de 5.924.320,74 lei cu titlu de daune materiale. Din acest motiv, instanța a menținut măsura asiguratorie a sechestrului instituită de DNA Craiova, pe mai multe bunuri ale executorului judecătoresc. Este vorba de un teren intravilan în suprafaţă de 2.313 mp, plus construcţii, situat în comuna Stăneşti, jud. Gorj, „precum şi pe toate celelalte bunuri mobile (inclusiv sume de bani) sau imobile, prezente şi viitoare”.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

La sfârșitul anului 2018, procurorii DNA Craiova anunțau că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Nicolae Gagiu, executor judecătoresc în cadrul BEJ „Gagiu Nicolae”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave.

„În perioada 15 aprilie 2014 – mai 2018, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a șase proceduri de executare silită, a cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în cuantum de 5.924.320 lei. Concret, deși prin deciziile instanțelor s-a dispus în mod definitiv întoarcerea la debitor a sumelor executate silit de către executorul judecătoresc, acesta a transferat și ulterior a retras din contul de consemnare, în interes personal, suma totală menționată mai sus”, se arată în rechizitoriul DNA.

Vizualizări: 6,226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: