Un grup energetic pe ciocălăi

Decât să-și bată capul în căutarea soluțiilor prin care va trebui să scape de o mare parte din salariații Complexului Energetic Oltenia și de unele termocentrale și cariere de cărbune, directorul general Laurențiu Dan Ciurel mai bine s-ar apleca asupra hotărârilor ce se iau la Consiliul Europei, care vizează producția de energie din toate statele membre, deci și de la noi. Pentru că nu l-a văzut și nu l-a auzit nimeni să analizeze strategia de dezvoltare a Complexului în funcție de hotărârile la nivel european, și l-am auzit cu toții vorbind despre intențiile de a-i duce pe salariați în situația de a munci doar o parte din an sau de a-i da afară pur și simplu, ne-am gândit că n-ar fi rău să-i amintim cam ce se întâmplă acolo unde se dă ora exactă, la Bruxelles.

Taman când era plecat în China să antameze construirea unui grup de producere a energiei electrice la Rovinari, pe locul unde este acum pavilionul administrativ cu partenerii săi chinezii, Ciurel n-a putut să audă hotărârea Comisiei Europene prin care s-a legiferat că toate investițiile chineze din Europa vor fi impozitate cu 49%. O să spuneți că e o măsură protecționistă, că Europa vrea să-i gonească pe chinezi acasă ca să nu cadă pradă  modelului american, unde și-au construit a doua lor țară în investițiile de acolo. Dacă România nu se va alinia la această directivă, mă gândesc că Europa nu-l va trage pe Ciurel de urechi, ci chiar pe premierul Ponta  în a cărui subordine este până la urmă și marele Ciurel.

Zilele trecute, la reuniunea Consiliului European, președintele Consiliului a spus că au fost obţinute rezultate bune în ceea ce priveşte coordonarea la nivel european pentru ambele teme discutate: energia şi combaterea evaziunii fiscale. În domeniul energiei, documentul final arată că politica energetică a UE trebuie să asigure securitatea aprovizionării gospodăriilor şi a companiilor la preturi şi costuri accesibile şi competitive, într-un mod durabil şi în condiţii de siguranţă. Rămân esenţiale intensificarea în continuare a diversificării aprovizionării cu energie a Europei şi dezvoltarea resurselor energetice indigene în vederea asigurării securităţii aprovizionării, a reducerii dependentei energetice externe a UE şi a stimulării creşterii economice.

Măsurile privind eficienţa energetică pot contribui în mod semnificativ la inversarea tendinţelor actuale de la nivelul preţurilor energiei şi al costurilor aferente. Punerea in aplicare a Directivei privind eficienţa energetică şi a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor are o importanţă majoră. Comisia va revizui Directiva privind proiectarea ecologică şi Directiva privind etichetarea energetică înainte de sfârşitul anului 2014, în conformitate cu evoluţiile tehnologice, se mai arată în documentul final. Așa încât n-ar fi rău ca din când în când să pună un subaltern să-i mai citească din ce se hotărăște prin Europa, pentru că altfel o să vrea să construiască un grup energetic care să folosească ciocălăi în loc de cărbune… Directorul Ciurel n-a aflat nici până acum că cine stăpânește informația, stăpânește lumea.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: