Un milion de pâini vândute ilegal în Gorj

Administratorul unei fabrici de pâine din Târgu Jiu s-a ales cu dosar penal după ce a prejudiciat statul cu câteva mii de lei. Este cercetat pentru evaziune fiscală, dat fiind faptul că de-a lungul a circa 6 luni a emis zeci de facturi fiscale pentru produse de panificaţie produse şi vândute fără documente. De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului Gorj au fost întocmite 24 de sesizări penale pentru comercializarea ilicită a peste un milion de produse de panificaţie. 

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au descoperit că societatea în cauză a emis în mod fictiv în perioada februarie-iulie 2013 un număr de 76 de facturi fiscale pentru zeci de mii de bucăţi de produse de panificaţie, pe care le-a produs şi comercializat fără documente legale şi fără a înregistra în evidenţele contabile veniturile obţinute. A fost întocmit act de sesizare penală înaintat organelor de cercetare, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind estimat la suma de 7.277 lei. „În urma unei acţiuni de control efectuată de comisarii Gărzii Financiare Gorj în colaborare cu ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Gorj, a fost identificată o fabrică de pâine care, pentru a acoperi producţia şi vânzarea de produse de panificaţie fără documente legale, folosea sistemul informatic pentru întocmirea fictivă a unor facturi pentru cantităţi şi valori mari de pâine - facturi care nu erau înregistrate în evidenţa contabilă şi care aveau aceleaşi numere şi date cu alte facturi emise pentru cantităţi şi valori mult mai mici - care erau înregistrate în evidenţă. Urmare a verificărilor efectuate s-a constatat că agentul economic a emis în mod fictiv un număr de 76 de facturi fiscale pentru cantitatea de 22.629 bucăţi produse de panificaţie, pe care le-a produs şi comercializat fără documente legale şi fără a înregistra în evidenţa contabilă veniturile obţinute în valoare de 22.557 lei”, a declarat Gigel Capotă, comisar şef în cadrul Gărzii Financiare Gorj.

Reducerea TVA la pâine ar trebui să reducă frauda

„De la începutul anului şi până în prezent, urmare a controalelor efectuate, Garda Financiară Gorj a identificat producerea şi comercializarea ilicită a peste 1.050.000 bucăţi produse de panificaţie, pentru care a înaintat organelor de cercetare un număr de 24 sesizări penale pentru prejudicii însumând peste 350.000 lei. În aceeaşi perioadă, la producătorii şi comercianţii de pâine, Garda Financiară a aplicat un număr de 50 amenzi contravenţionale în valoare de peste 35.000 lei, fiind confiscate şi sumele de bani încasate nelegal în sumă de 8.540 lei”, a precizat Gigel Capotă.   

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: