Un primar din Gorj avertizează CE Oltenia: Aduc oamenii în fața complexului

Autoritățile locale din comuna gorjeană Roșia de Amaradia s-au arătat dezamăgite după discuția de luni, 22 aprilie, cu șefii CE Oltenia. Primarul Liviu Cotojman spune că cei din conducerea companiei energetice s-au prezentat în fața cetățenilor afectați de activitatea minieră cu noi promisiuni în ceea ce privește plata uzufructului. Nemulțumit de modul în care administrația tratează problemele comunității locale, primarul Cotojman spune că va aduce 160 de oameni în fața sediului CE Oltenia dacă administrația companiei energetice nu își va respecta noile angajamentele.

Daniel Burlan, membru al Directoratului CE Oltenia, și Gheorghe Dobrițanu, directorul Direcției Miniere, s-au deplasat luni la Roșia de Amaradia pentru a discuta cu autoritățile locale, precum și cu cetățenii ale căror terenuri sunt afectate de activitatea minieră, referitor la plata uzufructului, dat fiind faptul că de 3 ani nu au mai primit despăgubiri.

O mulțime de cetățeni au participat la aceste discuții, iar șefii companiei le-au garantat proprietarilor din Roșia de Amaradia că vor primi despăgubirile pe un an în prima jumătate a lunii mai. Autoritățile locale spun că, în situația în care conducerea companiei nu își va respecta angajamentul nici de această dată, nefiind prima dată când promite acordarea acestor bani, va aduce toți cetățenii afectați în fața companiei energetice. ”Au promis că în perioada 6-13 mai le dau banii pe un an și că, după ce fac acțiunea aceasta de distribuire a sumelor pe uzufruct pentru 2017, încep negocierile pe 2018. Și, apoi, pe 2019, în toamnă. Oamenii le-au transmis că nu se mai lasă păcăliți. Au mai spus cei de la CEO că le dau uzufruct până în Crăciun. Ca reacție, eu le-am zis public, de față cu oamenii, dacă pe 13 mai, în ultima zi, oamenii nu intră în posesia sumelor ce reprezintă uzufruct pe un an, îi îmbarc în microbuzele școlare, și mai închiriez microbuze pentru toți, și îi aduc în fața complexului. Sunt 162 de oameni în situația asta”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.

Șefii CE Oltenia ar fi arătat interes și în ceea ce privește reluarea activității minere în zonă, prin deschiderea perimetrului Seciurile-Stejeri, pentru care compania deține licență. ”Au luat în calcul varianta asta. Se gândesc la o soluție pentru steril, pe unde să-l ducă, să nu treacă prin sat. Discuții. Măcar veniră pe acolo, dar sunt pesimist. N-am văzut că i-ar interesa în mod deosebit să deschidă perimetrul acesta. Poate doar la insistențele mele încearcă să dea de înțeles că i-ar interesa”, a mai spus primarul din Roșia de Amaradia.

Vizualizări: 2,819

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: