Un veteran îşi aminteşte, la Gorj TV

Emisiunea săptămânală de istorie ”Cine a fost odată-n Gorj” vă propune în ediţia din această seară câteva pagini din cariera militară absolut specială a unui veteran gorjean, realizatorul Cornel Şomâcu avându-l ca invitat pe generalul de brigadă(r) Constantin Ispas, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor, filiala Gorj.

Povestea generalului gorjean este fascinantă pornind de la slujitor la boier, la copil de trupă la 13 ani şi până la soldat în război.

Constantin Ispas este însă pentru mulţi gorjeni autorul ciclului ”Nemuritorii”, patru volume impresionante dedicate generalilor gorjeni care s-au remarcat în Războiul de Independenţă şi în cele două războaie mondiale. Este vorba de o premieră istoriografică la nivel de ţară facilitată şi de faptul că mulţi gorjeni au urmat cariera armelor la înalt nivel, începuturile din secolul al XIX-lea putând fi date de Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru şi Christian Tell. De asemenea, generalul gorjean editează de mulţi ani revista ”Onoare şi jertfă”.

Neobositul Constantin Ispas care de mai bine de două decenii studiază în arhive Istoria Gorjului prin oamenii care au slujit  sub drapel este el însuşii un exemplu viu de vreme ce împlineşte în acest an 75 de ani sub drapel la cei 87 de viaţă. Are în pregătire pentru tipar alte lucrări solid documentate arhivistic despre dascălii care au slujit şi s-au jertfit sub drapel ca şi despre veteranii fiecărei localităţi din Gorj. De aici şi marele regret al lui Constantin Ispas, de la cei aproximativ 21 000 de veterani gorjeni în 1990 au rămas în prezent mai puţini de 280.

Interviul cu generalul de brigadă(r) Constantin Ispas prezintă amintiri inedite ale veteranului gorjean despre momente din ultimul război mondial şi rănile căpătate de acesta în urma bombardării Bucureştiului şi pe frontul din Moldova.

Cornel Somacu

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: