Unde e Antena 3 când în Pacific e nevoie de ea?

Avionul cu doi membri de echipaj și cinci pasageri care s-a prăbușit în Apuseni era mic, foarte mic. S-a prăbușit într-o zonă mare, foarte mare. A fost găsit în câteva ore, cel mai probabil inacceptabil de multe. Cu toate astea, avionul care a dispărut sâmbăta trecută, dimineața, undeva deasupra Pacificului era mare, foarte mare. La trei zile după dispariția de pe radar a cursei Malaysia Airlines 370, cu 239 de oameni la bord, încă nu a fost descoperită nici o rămășiță și nici un indiciu care să rezolve misterul. Antena 3 tace.

Au fost descoperite chestii mult mai interesante, în schimb. Anume că două dintre pașapoartele folosite pentru cumpărarea de bilete la acea cursă fuseseră cu scurt timp înainte furate în Thailanda de la doi turiști, un cetățean austriac, respectiv unul italian. Așadar, ipoteza unui atentat terorist devine principala bănuială referitoare la dispariția avionului, în contextul în care piloții nu au raportat absolut nici o problemă până la picarea comunicațiilor.

În ciuda Antenei 3, se pare că dispariția pe termen lung a unor avioane echipate cu cele mai bune sisteme de monitorizare (de la radiouri încorporate, sisteme GPS cu semnale electrice automate, plus alte câteva tehnologii de ultimă oră încorporate în computerul de bord) nu este chiar atât de greu de crezut. Precedentul există: pe 1 iunie 2009, zborul 447 al Air France dinspre Rio de Janeiro spre Paris a dispărut brusc de pe radare. A fost nevoie de doi ani de căutări intense cu cele mai performante tehnologii pentru ca epava avionului, împreună cu majoritatea celor 228 de cadavre aflate la bord, să fie găsite într-o groapă de pe fundul oceanului. A durat chiar și mai mult până s-a stabilit cauza dezastrului. Abia în iulie 2012 autoritățile au făcut public faptul că prăbușirea a fost provocată de o serie de greșeli de pilotaj care au urmat unor probleme tehnice.

Va mai dura, așadar, până când vom afla ceva despre Boeing-ul 777 care a dispărut în noaptea de vineri spre sâmbătă. Din fericire, în Malaezia nu există Antena 3. Pentru ca o astfel de televiziune să existe, ar fi nevoie de o țară mult mai puțin civilizată decât Malaezia.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: