Unde va fi construit primul spital regional de urgență din România

Ministerul Sănătății a prezentat primul model arhitectural 3D al unui spital regional de urgențe. Este vorba despre cel din Iași, despre care autoritățile spun că lucrările ar trebui să demareze anul acesta.  

În cazul celorlalte două unități- din Cluj și Craiova- sunt întârzieri de câteva luni. Spitalele sunt așteptate de mulți ani. Iar între timp, de la întocmirea studiilor de fezabilitate în 2019, costurile au crescut. Pe un teren de la marginea orașului Iași, acoperit în mare parte de arbuști, urmează să fie construit spitalul regional. Clădirea va avea șapte etaje și se va întinde pe 12 hectare, iar potrivit Ministerului Sănătății șantierul va fi deschis până la toamnă.

Ideea construirii unor spitale regionale datează dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Guvernele și-au propus pe rând să le ridice, dar materializarea proiectelor a început târziu.

Iar în timp și costurile au crescut. În cazul spitalului din Iași, în studiul de fezabilitatea din 2019 valoarea lucrărilor a fost estimată la 500 de milioane de euro. Potrivit proiectului tehnic de acum, suma este de 669 de milioane de euro.

Și în cazul celorlalte două spitale costurile ar urma să fie mai mari cu aproximativ 100 de milioane de euro. Pentru cel din Cluj, lucrările sunt evaluate acum la 687 de milioane de euro, iar pentru cel din Craiova la 715.

Vizualizări: 2,041

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: